Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier Digitaal Burgerschap

  1. Leren over data

Met deze workshops en cursussen ben je direct bij
Als bibliothecaris hoef je niet alles te weten over data. En toch is het prettig als je de basis kent. Hoe neem je snel de belangrijkste informatie tot je? De volgende cursussen, workshops en trainingen helpen je verder.

De Nationale AI-cursus

AI komt steeds dichterbij. En dus is het belangrijk dat Nederlanders zich goed laten voorlichten. Dat kan met de gratis Nationale AI-cursus, met lezingen van experts en voorbeelden van toepassingen van kunstmatige intelligentie in het dagelijks leven. Dankzij deze verschillende casussen krijg je inzicht in de wereld van AI op de werkvloer, bij de overheid, in de zorg en meer. Als je je alvast wilt voorbereiden, kun je van tevoren deze korte geschiedenis van AI bekijken. Wil je je organisatie motiveren massaal mee te doen aan de Nationale AI-cursus? Laat collega’s dan dit scorebord zien.

Meld je aan voor de Nationale AI-cursus

Elements of AI

Vraag je je af welke invloed AI op je werk of leven kan hebben? Wil je weten wat AI echt betekent en hoe het wordt gecreëerd? Wil je begrijpen hoe AI zich de komende jaren zal ontwikkelen en welk effect dat op ons zal hebben? Je leert het bij Elements of AI, een gratis online cursus van Reaktor en de Universiteit van Helsinki. Het doel: zo veel mogelijk mensen aanmoedigen om te leren wat AI is, wat er mogelijk is met AI en wat niet, en hoe AI-methoden gecreëerd kunnen worden. De cursus bestaat uit theorie en praktische oefeningen. Je kunt zelf je eigen tempo bepalen.

Start met Elements of AI

GoodHabitz: kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie is overal. Maar wat is het en wat kun je ermee? Deze training neemt je mee in de wereld van AI. Tijdens de cursus leer je over de verschillende toepassingen van deze snel opkomende technologie, de werking van zelflerende algoritmes en de uitdagingen die ons op het gebied van AI te wachten staan.

Bekijk de cursus van GoodHabitz

Google News Initiative

Met Google News Initiative zet de organisatie achter ’s werelds grootste zoekmachine zich sinds 2018 in voor kwalitatief hoogwaardige journalistiek. In dat kader biedt Google meerdere trainingen aan, bijvoorbeeld op het gebied van machine learning, waarmee journalisten kunnen leren hoe ze met behulp van deze technologie grote hoeveelheden data kunnen analyseren. In veel van de online cursussen staan uiteraard tools van Google centraal, zoals Trends Explore, waarmee journalisten gegevens over zoekopdrachten kunnen gebruiken om trends te spotten.

Bekijk het aanbod van Google News Initiative

Fix je privacy

Ons wordt voortdurend op het hart gedrukt dat we zorgvuldig moeten omgaan met onze privacy. Maar hoe houd je jouw gegevens en online leven veilig en privé? Fix Je Privacy, een initiatief van digitale rechtenorganisatie Bits of Freedom, heeft een aantal handige tips en adviezen voor je op een rij gezet, zodat je zelf aan de slag kunt met je online veiligheid. Je vindt er onder meer tips en trucs over videobellen zonder privacyzorgen, het gebruik van een wachtwoordmanager, veilig bestanden delen en alternatieven voor WhatsApp.

Lees de tips van Fix je privacy