Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier Digitaal Burgerschap

  1. Luistertips

Podcasts, radioprogramma’s en meer om je kennis te vergroten
Er valt genoeg te lezen, kijken en luisteren over digitaal burgerschap. Vergaap je bijvoorbeeld aan een twaalf uur durende talkshow over vijftig jaar world wide web, duik in de schaduwkant van de internetsamenleving, luister je wijzer over internetprivacy en denk mee over ethiek, wereldeconomie en nieuwe technologieën.
Big Five

BNR Big Five: De macht van Big Tech

Eind 2020 raakte de wereld in de ban van de Netflix-documentaire The Social Dilemma, waarin wordt gewaarschuwd de hoeveelheid macht die de algoritmes van sociale netwerken op ons leven hebben. Maar wat vinden reclamemakers daarvan? Zij kunnen immers niet meer zonder. BNR-presentatoren Diana Matroos en Art Rooijakkers gingen in gesprek met Jasper Hauser, oprichter van Darkroom en DFFRNT Lab en voorheen designmanager bij Facebook, Hans Schnitzler, techfilosoof en schrijver van het boek Kleine filosofie van de digitale onthouding, Constance Scholten van Slingshot, Constantijn van Oranje van TechLeap en Victor Knaap van MediaMonks en S4 Capital.

Beluister alle gesprekken

Marietje Schaake

Nooit Meer Slapen: Marietje Schaake

Marietje Schaake is internet- en privacy-expert. Van 2009 tot 2019 hield ze zich namens D66 in het Europees Parlement bezig met de macht van grote technologiebedrijven. Vorig jaar werd ze docent én directeur internationaal beleid bij het Cyber Policy Center van de prestigieuze Amerikaanse universiteit Stanford in Californië, waar ze zich bezighoudt met technologiebeleid en kunstmatige intelligentie. De afgelopen tijd richtte ze haar pijlen onder meer op de polarisatie die in de Verenigde Staten gaande is en de invloed daarvan op de verkiezingen van 2020. Pieter van der Wielen van radioprogramma Nooit Meer Slapen sprak vlak voor de verkiezingen met Schaake. In dit gesprek doet ze uitspraken die nu, achteraf, profetisch blijken te zijn.

Luister naar Marietje Schaake

Learning in a Digital Society

Learning in a Digital Society

In de vodcast Learning in a Digital Society delen experts op het gebied van technologie in het onderwijs hun visie op hoe digitale technologieën vorm geven aan leren en onderwijs, nu en in de nabije toekomst. De serie is een samenwerking tussen Digital Society, de Open Universiteit, het Centre for Education and Learning van de Universiteit Leiden, de TU Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam en het New Media Centre van de TU Delft.

Luister naar de vodcast