Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier Impact

  1. Voorwoord

Over het wat en waarom van dit dossier
Afbeelding
Marjolein Oomes
Naam: Marjolein Oomes

Functie: Medewerker afdeling Onderzoek

 

Impact: van bedrijfsleven tot cultuursector, overal zingt het rond. In visiestukken, fact sheets en beleidsplannen. De term is krachtig en veelzeggend, maar tegelijkertijd lastig te definiëren en lastig te meten. En waar te beginnen? Wil je met impact aan de slag, dan is het raadzaam je een beetje in te lezen. Met dit dossier helpen we je daarmee.

Meer dan meten

Heel simpel gezegd, heeft impact te maken met datgene wat bibliotheken ‘teweeg kunnen brengen’ bij bezoekers en in de samenleving. De wens om net ‘datgene’ zichtbaar te maken met onderzoek is vaak het startpunt om met impact aan de slag te gaan. Maar wie écht werkt aan impact, zet onderzoek in als middel en niet als doel. Het maximaliseren van impact is dan het hogere doel.

Zo bezien is impact het kompas waar je op koerst en kan onderzoek je helpen om op koers te blijven of je koers bij te stellen.

Dit dossier

In dit themadossier brengen we de beschikbare kennis rondom impact in de bibliotheeksector samen: inzichten uit onderzoek, goede voorbeelden en instrumenten om zelf mee aan de slag te gaan. We kijken naar Bibliotheken en we openen de blik naar buiten. We geven praktische tips en bieden ook verdieping. De ontwikkelingen op dit onderwerp gaan snel. Dit dossier vullen we dan ook continu aan met nieuwe tips, artikelen en inspirerende voorbeelden.

Onze impact

Wat willen wij met dit dossier teweegbrengen? Vooral dat jij wat meer grip krijgt op het onderwerp en enthousiasme om met impact management aan de slag te gaan. Gelukkig hoef je niet bij nul te beginnen.