Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Financiering voor deskundigheidsbevordering kleine bibliotheekorganisaties

Nieuwsbericht
Vergelijken
23 oktober 2023
Werk jij bij een kleine bibliotheekorganisatie? En wil jouw bibliotheekorganisatie aan de slag met digitaal burgerschap? Ontdek dan de nieuwe financieringsregeling. Hiermee kun je financiering aanvragen voor trainingskosten. Of voor uren om een collega te vervangen die een training gaat volgen. Zo kunnen ook kleine bibliotheekorganisaties burgers helpen online vaardig en weerbaar te worden.
Inhoudsblokken

Doel van de financieringsregeling

De regeling heet officieel ‘regeling ten behoeve van deskundigheidsbevordering van kleine bibliotheekorganisaties’. Hiermee willen we ook kleine bibliotheekorganisaties helpen om (verder) aan de slag te gaan met het thema digitaal burgerschap. In die organisaties is het vaak moeilijk om mensen vrij te maken voor nieuwe taken. Of ze daarvoor op te leiden. Dankzij de financieringsregeling kunnen deze bibliotheken hier ruimte voor maken. 

Wat houdt de regeling in?

  • Er is per aanvrager € 1.500 inclusief btw beschikbaar. 
  • Dit bedrag is voor trainingskosten of voor uren om een medewerker te vervangen die een training gaat volgen.
  • Aanvullend (op basis van een gestelde vraag): er kan ook compensatie voor uren die een medewerker extra maakt om een training te volgen (overuren) worden aangevraagd.
  • Je kunt de financiering aanvragen van 23 oktober tot en met 31 december 2023.
  • Uiterlijk 22 januari 2024 hoor je of je aanvraag is goedgekeurd.
  • De regeling is bedoeld voor kleine bibliotheekorganisaties: als hulpmiddel hierbij gebruiken we onder andere de Categorie I en II van de CBCT-indeling en informatie die we van de POI's hebben ontvangen. Bespreek binnen je eigen bibliotheek of je denkt in aanmerking te komen en neem daarna contact op met het programmateam voor meer informatie over de indeling van jouw bibliotheek. Valt jouw organisatie buiten deze categorieën, maar beschouw je jouw bibliotheek toch als klein? Dan is een uitzondering mogelijk. 

Wil je meer weten? Lees dan de volledige tekst van de financieringsregeling. Wil je meteen financiering aanvragen? Download dan het aanvraagformulier.

Over digitaal burgerschap 

Het programma digitaal burgerschap wil dat burgers kunnen deelnemen aan de samenleving, die steeds digitaler wordt. Bibliotheken zijn hierbij belangrijk. Zij kunnen in hun gemeente burgers helpen digitaal vaardig(er) te worden. Met cursussen bijvoorbeeld, of speciale bijeenkomsten. Burgers – jong en oud – kunnen zo meedoen en bijdragen aan de samenleving. Tegelijk kunnen bibliotheken hun positie in hun eigen gemeente verstevigen. 

Vragen

Heb je vragen? We helpen je graag op weg. Neem contact op met het programmateam via digitaalburgerschap@kb.nl.

Welke documenten vind je op deze pagina?