Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Bibliotheken maken anderstalige collectie beter vindbaar

Nieuwsbericht
Vergelijken
7 februari 2023
Vandaag lanceren de bibliotheken een dashboard waarin al het anderstalige materiaal in Nederlandse bibliotheekcollecties en dat van de online Bibliotheek is opgenomen. Het dashboard wordt gepubliceerd op Bibliotheeknetwerk.nl en maakt het mogelijk om in een paar kliks te zien welke boeken, e-books en luisterboeken in welke bibliotheken beschikbaar zijn. In totaal gaat het om ruim 1,4 miljoen te lenen items in 161 talen.
Inhoudsblokken

De KB heeft het (Engelstalige) dashboard ontwikkeld om de anderstalige collectie van bibliotheken beter vindbaar en makkelijker doorzoekbaar te maken. Volgens Astrid Kraal, netwerkmanager bibliotheekstelsel bij de KB, sluit het dashboard duidelijk aan op een behoefte: "Met de komst van Oekraïense vluchtelingen merkten bibliotheken dat de vraag naar Oekraïens lees- en luistermateriaal steeg. Maar Nederlandse bibliotheken beschikken over lees- en luistermateriaal in zóveel meer talen. Dat is bij lang niet bij iedereen bekend. Wij stimuleren graag het lezen onder alle Nederlanders, of dat nou in het Nederlands gebeurt, of in een andere taal."

Groot lees- en leeraanbod

Binnen het dashboard kan onder meer worden gezocht op taal, bibliotheek, titel en auteur. Particulieren kunnen daarnaast in de zoekmachine zien welke titels fysiek en welke online kunnen worden geleend. Kraal: "Mocht een bibliotheek een fysiek boek nu niet zelf voorradig hebben, dan kan die alsnog via het interbibliothecair leenverkeer naar de gewenste bibliotheek worden gebracht." Kraal hoopt dat het dashboard nieuwe of meertalige Nederlanders helpt om de weg naar de bibliotheek te vinden. "Waar nog veel meer te lezen en leren valt, ook op het gebied van taal en digitaal burgerschap. Het lees- en leeraanbod voor anderstaligen is groot."

Over het dashboard

De KB heeft het anderstalige collectie-dashboard ontwikkeld met behulp van de collectiegegevens die Nederlandse bibliotheken met de KB delen. Waar het voorheen nodig was om per bibliotheekorganisatie na te gaan welk materiaal in andere talen voorradig was, bundelt het dashboard nu dus alle gegevens over de anderstalige collectie. De Nederlandse collectie is in te zien via bibliotheek.nl.

Afbeelding
Overzicht van het dashboard.