Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Eerste IDO-campagne 2024 start 18 maart

Nieuwsbericht
Vergelijken
8 maart 2024
Om het bereik van het IDO te vergroten voeren we ook in 2024 landelijk campagne. De eerste campagneperiode loopt van 18 maart tot en met 26 mei. We gebruiken in deze periode de middelen die we afgelopen jaar hebben ingezet. Met de evaluaties en resultaten opgedaan in 2023 scherpen we de campagne verder aan. De campagne heeft vorig jaar goede resultaten behaald en we verwachten dat verder te kunnen verbeteren.
Inhoudsblokken
Vrouw in de bibliotheek

In deze campagneperiode worden de volgende spots uitgezonden: DigiD (Fatima), gemeentelijke regelingen (Erica) en IDO algemeen (kennisspot 2022). Het actuele tv-uitzendschema volgt. Alle uitingen vind je in de IDO-marketingtoolkit op de portal Landelijke huisstijl, zowel voor ouderen, laaggeletterden als nieuwe Nederlanders. De uitingen voor jongeren staan in een apart mapje in de IDO-toolkit. Ook zijn er losse beelden beschikbaar. 
Gebruik de Handreiking lokale mediastrategie en campagne IDO om jullie eigen aanbod (en van partners) nog beter zichtbaar te maken. 

18 maart tot en met 7 april

Vanaf 18 maart tot en  met 7 april voeren we campagne met online video en op social media. Deze richt zich specifiek op 2 doelgroepen: jongeren (16 tot 25 jaar) en nieuwe Nederlanders. 

Voor de jongeren zetten we een mix in van social mediakanalen waar zij zich veel bevinden. Onder meer Instagram en Snapchat en met video op YouTube en een mix van kanalen zoals Xite. Bij social media draait het om korte impressies en veel herhaling, bij online video om lengte van het uitkijken van de video. 

Voor de nieuwe Nederlanders maken we na het succes van afgelopen jaar wederom gebruik van Duolingo en Youtube, omdat we daar specifiek kunnen richten op mensen die andere taalinstellingen voor de apps gebruiken. Zo vinden we de doelgroep makkelijker. Ook zij krijgen een variërend aanbod te zien, in het Engels. Dat heeft vorig jaar een duidelijke verbetering opgeleverd. 

15 tot en met 28 april

Van 15 tot en met 28 april zijn de algemene kennisspot en de commercial met Fatima en Erica te zien op de kanalen van de Ster. Hiermee bereiken we de doelgroep senioren (65+). De indeling wordt bepaald aan de hand van onderzoeksgegevens van de Ster en de resultaten van afgelopen jaar. We bereiken de doelgroep het beste rondom de best bekeken programma's van de dag (hoge kijkdichtheid). We proberen in de periode waarin de zendtijd is ingekocht, de boodschap 4 tot 5 keer te laten zien aan dezelfde doelgroep. Dit is een wat lagere contactfrequentie dan de vorige periode, omdat we én korter campagne houden én we bestaand materiaal blijven gebruiken. Herhaling zorgt ervoor dat de boodschap beter onthouden wordt. 

6 tot en met 26 mei

Hierna volgt aansluitend een online video- en social mediaperiode van 6 tot en met 26 mei. Die heeft een vergelijkbare opzet als in maart/april. De resultaten van die eerste periode nemen we direct mee om de tweede periode verder aan te scherpen en doelgerichter te maken voor jongeren en nieuwe Nederlanders. 

Landelijke merkcampagne

Na deze periode volgt een landelijke merkcampagne voor de openbare bibliotheken vanuit de VOB. Voor een vervolg op de IDO-campagne wordt de komende tijd bekeken welke middelen we kunnen vervangen om hierbij aan te sluiten. Wanneer deze op tijd klaar zijn, volgt er na de zomer een nieuwe campagneperiode met - bij voorkeur - nieuwe middelen. Uiteraard houden we je hiervan op de hoogte.