Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Gratis licenties voor workshop Black Mirror Stories voor de helft vergeven

Nieuwsbericht
Vergelijken
3 mei 2023
De belangstelling voor de workshop Black Mirror Stories is groot. Sinds de regeling voor gratis licenties ruim een maand geleden opengesteld werd is de helft vergeven. Als je dus interesse hebt, maar je dit nog niet kenbaar hebt gemaakt, is dit het moment!
Inhoudsblokken

Je kunt daarvoor rechtstreeks contact opnemen met de ontwikkelaar van Black Mirror Stories, Roos Groothuizen (contactinfo onder dit bericht).

Deze workshop kan op twee manieren uitgevoerd worden: 

1. Roos Groothuizen verzorgt de workshop 

Ze geeft een keynotepresentatie over haar werk, voorbeelden uit het nieuws waarin fictie realiteit is geworden en het spel wordt groepsgewijs gespeeld. Vervolgens gaan de deelnemers aan de slag met hun eigen raadsel. Ze krijgen een aantal thema’s en een template waarmee ze aan de slag kunnen.

Voor deze variant stellen we 9 licenties beschikbaar. Daarvan zijn nu nog vier beschikbaar.

2. De bibliotheek voert de workshop zelf uit 

De bibliotheek krijgt een lespakket toegestuurd. In het lespakket zitten slides met raadselvoorbeelden die groepsgewijs behandeld kunnen worden, evenals slides met duidelijke uitleg over de spellen, de context en de stappen van de workshop. Tevens zijn er slides met voorbeelden uit het nieuws en wordt er in de workshop de vergelijking gemaakt tussen (dystopische) fictie en de realiteit. Ook zijn uit te printen templates en posters tijdens de workshop te gebruiken.

 Voor deze variant stellen we 40 licenties beschikbaar. Daarvan zijn nu nog 20 beschikbaar.

Over Black Mirror Stories

In de workshop Black Mirror Stories creëer je je eigen gitzwarte raadsels over technologie. De andere deelnemers moeten de oplossing van jouw verhaal gaan raden. Organiseer de workshop zelf met het bijbehorende lespakket, of laat deze uitvoeren door kunstenaar Roos Groothuizen, die het spel ontwikkelde. 

Black Mirror Stories is een knipoog naar de serie Black Mirror en het spel Black Stories. Black Stories is een kaartspel met gitzwarte raadsels. Een speler heeft een raadselkaart vast en de andere spelers moeten raden wat er met het personage in het verhaal mis is gegaan door ja/nee-vragen te stellen. 

Black Mirror is een televisieserie. Elke aflevering is een ander verhaal waarin technologische ontwikkelingen van deze eeuw centraal staan. De serie is een goed voorbeeld van het effect dat science-fiction op ons beeldend vermogen heeft. 

Met Black Mirror Stories bedenk je toekomstige en fantasierijke scenario’s en kan je de (negatieve) consequenties van bijvoorbeeld technologie tastbaar maken. In deze workshop staat dat centraal.

Over Roos Groothuizen

Roos Groothuizen is een mediakunstenaar die strijdt voor digitale mensenrechten. In haar praktijk en binnen het kunstcollectief Telemagic doet ze onderzoek naar de menselijke kant van onzichtbare algoritmes, informatiefilters en oneerlijke distributie. Wie is er uiteindelijk in controle over wat we waarnemen?

Geïnteresseerde bibliotheken kunnen rechtstreeks met Roos Groothuizen contact opnemen via email: hello@roos.gr.

https://roos.gr/Black-Mirror-Stories