Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Nieuw: abonnement op Schrijver leest voor

Nieuwsbericht
Vergelijken
25 mei 2020
Speciaal voor de bibliotheek is er een nieuw, structureel online voorleesaanbod gecreëerd. In dagelijkse, gevarieerde voorleessessies vertellen schrijvers via het scherm hun verhalen aan (nieuwe) lezers. Verhalen die de wereld vergroten, verhalen die steun, troost of inzicht bieden. De Schrijverscentrale breidt de succesvolle startup 'Schrijver op je scherm' uit van kinderboekenschrijvers naar schrijvers voor volwassenen. De KB en het Letterenfonds ondersteunen het initiatief met een stimuleringsbijdrage.
Inhoudsblokken

Voorleesvideo's

Vanaf 18 mei stelt De Schrijverscentrale de eerste reeks voorleesvideo’s beschikbaar. Bibliotheken kunnen zich aanmelden voor een abonnement via www.schrijveropjescherm.nl. De bibliotheken mogen inmiddels gelukkig weer open voor publiek, maar grootschalige evenementen zijn voorlopig van de baan. Op deze manier kunnen de schrijvers de leden blijven inspireren, verrassen of kennis laten maken met hun (nieuwe) boek.

Elke dag een andere auteur

Elke werkdag lezen steeds weer andere schrijvers voor uit eigen werk vanuit hun werkkamer. Per week stelt De Schrijverscentrale vijf nieuwe filmpjes (15 min) exclusief beschikbaar aan abonnees. Er wordt voorgelezen door een veelzijdige mix van gevestigde namen, beloftevolle debutanten en bestsellerauteurs. Denk aan Splinter Chabot, Hanna Bervoets, Jan Brokken en Alex Boogers. Hier vind je het aanbod voor de komende tijd. De schrijvers vinden het fantastisch om mee te doen. Zo blijven zij hun lezers bereiken!

De online (voorlees)sessies van De Schrijverscentrale zijn het vervolg op het pionierswerk van Suzanna Jansen, die bibliotheken prikkelde om het online voorleesexperiment aan te gaan. Ook na de coronatijd kan het online voorleesaanbod een interessante aanvulling vormen op de reguliere schrijversactiviteiten van de bibliotheek. “De Schrijverscentrale investeert in de voorleesfilmpjes omdat we juist nu verhalen willen blijven verspreiden. En de voorleessessies kunnen inspireren tot (om)boekingen van online schrijverslezingen”, geeft Anne Zeegers, directeur van De Schrijverscentrale, aan. "Zo kunnen we gezamenlijk zorg dragen voor inkomsten voor schrijvers.”

Aantrekkelijke prijs

De KB ondersteunt de startup 'Schrijver op je scherm' tot de zomer. Het Letterenfonds neemt het stokje daarna over tot het einde van het jaar. Daardoor kan De Schrijverscentrale de online schrijversactiviteiten voor een aantrekkelijke prijs aanbieden. Op de website vind je meer informatie over het voorleesabonnement en de online lezingen door schrijvers.