Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Nieuwe trainingsdagen digitaal burgerschap

Nieuwsbericht
Vergelijken
15 februari 2024
Ook in maart en april kun je trainingsdagen bijwonen rondom digitaal burgerschap. Wat dacht je van een training Design Thinking? Of Begeleidingsethiek? Lees snel verder voor meer informatie en aanmelden.
Inhoudsblokken

Design Thinking

Op 12 maart kun je de training Design Thinking bijwonen. Design Thinking is een methode om tot innovatieve oplossingen te komen. Wieske van der Velden van Eerste Hulp bij Innovatie vertelt je er deze dag alles over. Ze begeleidt je door de drie fases van Design Thinking heen: onderzoeken, bedenken en experimenteren. Dit doet zij met interactieve opdrachten, teamoefeningen en casestudy’s. Deze moedigen je aan om samen te werken en out-of-the-box te denken. Dit leidt uiteindelijk tot innovatieve oplossingen die zijn afgestemd op de behoeften en uitdagingen in het kader van digitaal burgerschap. 

Aanmelden 

Deze training is geschikt voor programmamakers, adviseurs, consulenten, specialisten, projectleiders en managers. Aanmelden kan met dit formulier. Deelname is gratis.

Locatie: Zalencentrum Vredenburg, Vredenburg 19, Utrecht. 

Begeleidingsethiek

Verdiep je op 4 april in de Begeleidingsethiek. Deze methode kan je helpen in de bibliotheek het gesprek te voeren over technologie en digitalisering. Ze gaat namelijk uit van de gedachte dat technologie en maatschappij niet tegenover elkaar staan, maar dat technologie begeleid kan worden in de samenleving. Die gedachte is vertaald naar een aanpak waarin burgers en andere betrokkenen met elkaar in gesprek gaan over een concrete technologie in een concrete context. Denk aan het vraagstuk of je als bibliotheek TikTok inzet om leesplezier onder jongeren te stimuleren. Zo raken deelnemers bewust van zowel de positieve als negatieve effecten van technologie. Ook maken zij kennis met elkaars perspectieven en standpunten. Daarnaast bedenken deelnemers of zij tot een gezamenlijk gedragen handelingsperspectief kunnen komen. 

Edwin Borst (ECP) leidt de trainingsdag. Hij neemt je mee in de uitgangspunten van begeleidingsethiek. Ook woon je een korte sessie bij over een voor de bibliotheek relevante casus. Vervolgens sta je stil bij de verschillende rollen die de bibliotheekmedewerker hierin kan vervullen, en hoe de methode kan aansluiten bij de lokale bibliotheekomgeving. 

Aanmelden

De training is geschikt voor programmamakers, adviseurs, consulenten, specialisten, projectleiders en managers. Aanmelden kan via dit formulier. Deelname is gratis.

Locatie: Bibliotheek Utrecht/Neude, Neude 11, Utrecht.

Programma beide trainingsdagen

Het programma van beide trainingsdagen ziet er als volgt uit:

  • 09.30 uur inloop
  • 10.00 uur start en welkom door het Programmateam Digitaal Burgerschap 
  • 10.15 uur workshop deel 1
  • 12.45 uur lunch  
  • 13.30 uur workshop deel 2
  • 16.00 uur Uitwisseling, vragen en vooruitblik 
  • 16.30 uur Afsluiting 

Beide trainingen worden aangeboden door het programma digitaal burgerschap.

Tot dan?