Informatie voor het bibliotheeknetwerk

RETINA routekaart tegen desinformatie

Nieuwsbericht
Vergelijken
21 september 2023
Desinformatie is een groot en groeiend probleem. Er zijn al veel instrumenten ontwikkeld om de weerbaarheid tegen desinformatie te vergroten, maar die worden nog niet optimaal ingezet. In het project RETINA hebben de KB, Probiblio, Rijnbrink en Beeld en Geluid de handen ineen geslagen om een routekaart te ontwikkelen waarin het aanbod overzichtelijk in kaart wordt gebracht.
Inhoudsblokken
Lezende vrouw

Via de online routekaart kunnen bibliotheken gemakkelijk tools zoeken op basis van locatie, onderwerp, doelgroep, leeftijd en andere filters. Bij elke interventie staan de taal, duur, kosten en aanbieder vermeld. Door bij de tool op het hartsymbool te klikken, kunnen bibliotheekmedewerkers aangeven of ze deze interessant vinden voor hun doelgroep. De database van RETINA bestaat uit interventies gericht op nepnieuws en desinformatie. Van lespakketten en workshops tot video’s en informatieve spellen. 

Samen met bibliotheekprofessionals

RETINA richt zich primair op professionals binnen de openbarebibliotheeksector: programmamakers, jeugdspecialisten, adviseurs en mediacoaches die zich bezighouden met digitale geletterdheid, mediawijsheid en een leven lang leren. Samen met deze professionals is de routekaart ontwikkeld. De instrumenten bínnen deze routekaart zijn interventies die gericht zijn op de doelgroep ‘zelfredzame volwassenen’: volwassenen die, ongeacht leeftijd, achtergrond of opleidingsniveau, negatieve gevolgen kunnen ondervinden van desinformatie. 

Financiering

Retina is heel goed in te zetten binnen het project Digitaal Burgerschap. De financieringsrondes voor 2023 zijn net gesloten maar in januari 2024 is er weer volop de mogelijkheid voor financiering van initiatieven rondom Digitaal Burgerschap.