Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Vernieuwde impactmetingen vanaf oktober beschikbaar

Nieuwsbericht
Vergelijken
12 september 2023
In oktober wordt het eerste deel van de Bibliotheekmonitor 2.0 gelanceerd. Hiermee kunnen bibliotheken de impact meten van de cursussen die zij aanbieden op het gebied van (digitale) basisvaardigheden. De Bibliotheekmonitor 2.0 vervangt de Impactmonitor.
Inhoudsblokken

Bibliotheken kunnen sinds 2019 het effect meten van de cursussen die zij aanbieden op het gebied van basisvaardigheden. Tot eind vorig jaar gebruikten meer dan 115 bibliotheken hiervoor de Impactmonitor (aanvankelijk Effectenmonitor). Sindsdien wordt er gewerkt met een tussenoplossing die in oktober wordt vervangen door een nieuwe portal: Bibliotheekmonitor 2.0.  

Van drie instrumenten naar één integrale tool

In de Bibliotheekmonitor 2.0 komen drie onderzoeksinstrumenten samen: de Impactmonitor, de Bibliotheekmonitor en de Outputregistratietool. Deze onderzoeksinstrumenten zijn de afgelopen jaren ontwikkeld in opdracht van de KB. Met marktonderzoeksbureau DESAN Research Solutions zijn dit jaar de eerste stappen gezet om deze instrumenten te integreren tot één platform. Bibliotheekmonitor 2.0 wordt hiermee dé centrale plek voor bibliotheekonderzoek. De verschillende onderdelen van het platform worden stapsgewijs gelanceerd. Het onderdeel Impact is in oktober als eerste aan de beurt. De andere onderdelen volgen in Q1 van 2024. 

Van en voor het bibliotheeknetwerk

Voor het ontwikkelen van de Bibliotheekmonitor 2.0 is alle feedback die in eerdere stadia is gegeven over de Impactmonitor waar mogelijk meegenomen. In samenwerking met de Impact-community, kernteams, partners, bibliotheken en POI’s zijn de vragenlijsten vernieuwd. Ze zijn bijvoorbeeld sterk ingekort en er wordt er alleen nog gewerkt met een nameting. De ontwerpen en het uiteindelijke portal zijn de afgelopen maanden al voorgelegd aan enkele toekomstige gebruikers uit het bibliotheeknetwerk.  

Aanmelden

Je kunt jouw bibliotheek nu al aanmelden voor het meten van Impact via de Bibliotheekmonitor 2.0. Via dit aanmeldformulier kun je een account aanvragen. Een week voor de lancering ontvang je dan een e-mail om je account te registreren. Deelname is gratis. Wanneer je in de oude Impactmonitor al een account had als monitor coördinator krijg je automatisch een account in de nieuwe Bibliotheekmonitor 2.0. 

Meer informatie

Het portal gaat in oktober live. Dan publiceren we ook alle informatie over de werking van het portal en de antwoorden op veelgestelde vragen. Heb je voor nu vragen? Mail dan naar impactmonitor@kb.nl