Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Verslag congres Nieuwswijsheid tegen desinformatie. Doen?!

Nieuwsbericht
Vergelijken
25 april 2023
Op dinsdag 18 april organiseerden Beeld & Geluid, KB en De Haagse Hogeschool, Lectoraat duurzame talentontwikkeling het afsluitende congres van het internationale mediawijsheidproject SMILES: Nieuwswijsheid tegen desinformatie. Doen?!
Inhoudsblokken
Volle zaal bij het congres over desinformatie van SMILES.

Tijdens deze kennis- en inspiratiebijeenkomst voor professionals in de wereld van het voortgezet onderwijs, de bibliotheken en journalistiek stond de vraag centraal hoe we jongeren weerbaar maken tegen desinformatie. Die vraag werd vanuit verschillende perspectieven beantwoord onder leiding van dagvoorzitter Helen Meijer, hoofd educatie bij Beeld & Geluid. 

Geef aandacht aan nieuwswijsheid

Geef aandacht aan nieuwswijsheid, bleek de gemene deler bij de antwoorden. Nu besteden we vooral aandacht aan desinformatie als een op zichzelf staand fenomeen. Terwijl je meer bereikt als je de beschikbare tijd en middelen inzet voor het vergroten van nieuwswijsheid van jongeren (en volwassenen). Want alles wat je aandacht geeft groeit. 

Leg daarnaast de verantwoordelijkheid niet alleen op het bordje van de docent, maar doe het samen: onderwijs, bibliotheken én journalistiek. Maak jongeren bewust van hoe nieuws gemaakt wordt, laat ze reflecteren op dat nieuws, leer ze informatie vanuit verschillende perspectieven te verzamelen, beoordelen en te selecteren om uiteindelijk te gebruiken. Jongeren nieuwswijzer maken is een vakoverstijgende activiteit die vaak en regelmatig aandacht moet krijgen. Zoals Fifi Schwarz schreef in haar column op deze dag: “Het belangrijkste advies dat ik kan geven is dit: besef dat nieuwswijs worden tijd en moeite kost, maar ook dat het die tijd en moeite meer dan waard is”. 

Meer lezen?

Wil je meer lezen over het congres? Op de projectpagina van SMILES staat een volledig verslag van de dag, inclusief foto's en presentaties.  

 

Tekening van een persoon die een bloem water geeft. Op de bloembak staat het woord Nieuwswijsheid.