Proeftuinregeling digitaal burgerschap

Bouwsteen Programmering

In deze bouwsteen vind je programma’s waarmee bibliotheken invulling kunnen geven aan digitaal burgerschap binnen de bibliotheek. Bij elk thema geven we een korte beschrijving en presenteren we informatie, inspiratie en documentatie om zelf aan de slag te gaan. De bouwsteen is dynamisch, dus deze wordt steeds aangepast en aangevuld. Mis je interventies die er niet in zitten, maar die voor bibliotheken wel interessant zijn? Laat het ons weten.
Inhoudsblokken

De indeling van de bouwsteen Programmering volgt die van het lokaal plan. Daarin zijn de onderstaande thema’s gedefinieerd.

Hulpmiddel menukaart

Het Netwerk van Overijssel Bibliotheken en Rijnbrink heeft een menukaart digitaal burgerschap ontwikkeld, waarin een groot aantal interventies staan (ook aanbod voor volwassenen). Deze menukaart is opgebouwd op basis van de vijf onderstaande thema's. Deze kan gebruikt worden als hulpmiddel of ter inspiratie.

Maak kennis met robotica, domotica en artificial intelligence

Deze thema’s beperken zich niet alleen tot het geven van inzicht in technologische ontwikkelingen, maar roepen ook vaak maatschappelijke vragen op. De interventies op deze pagina geven hier invulling aan.

Desinformatie en sociale media

Een van de grootste digitaliseringsuitdagingen is de sterke toename van online desinformatie. Op deze  pagina vind je een aantal programma’s die je hiervoor kunt inzetten.

Maken en experimenteren

Veel bibliotheken hebben de beschikking over een maakplaats of bieden programma’s rondom maken en experimenteren aan. Op deze pagina vind je inspiratie om soortgelijk aanbod in jouw bibliotheek te realiseren.

Digitaal moreel kompas en bewustwording

Hoe faciliteer je als bibliotheek de dialoog rondom digitaliseringsvraagstukken? En welke programma’s zijn er beschikbaar die daaraan bijdragen of een impuls geven aan digitale weerbaarheid? Op deze pagina vind je een selectie.

Burgerwetenschap en democratie

Steeds meer bibliotheken betrekken bewoners bij uiteenlopende maatschappelijke vraagstukken. Wat heb je nodig om dit proces te faciliteren, zowel technisch als inhoudelijk? Op deze pagina vind je hiervoor relevante verwijzingen.