Wat is het doel van de proeftuinregeling?
Het doel van de proeftuinregeling is dat de aanvrager en diens partners schaalbare producten opleveren ten behoeve van innovatie en verrijking van het aanbod binnen de bouwsteen Programmering op het gebied van digitaal burgerschap die landelijk in kunnen worden gezet. Het proeftuintraject is vooral bedoeld voor bibliotheekorganisaties (openbare bibliotheken en POI's) die zich in de verbredingsfase bevinden: zij hebben al ervaring opgedaan met bestaande programmering en hebben een goed onderbouwd plan om voor de invulling van een specifieke lacune een nieuwe richting in de dienstverlening te verkennen waarvoor het aanbod in de bouwstenen ontoereikend is.
Wie mag een aanvraag indienen?
Openbare bibliotheken en POI's mogen een aanvraag indienen. Voor de proeftuinregeling kan de bibliotheek of POI samenwerken met andere bibliotheken, andere POI's en aanbieders of initiatieven.
Hoe verloopt de aanvraagprocedure?
- Tweede inschrijvingsperiode: begint op 11 april 2023. Het gaat hier dus nog slechts over die bibliotheken die deelnamen aan het Zomertraject 2022. De aanvraagdocumentatie staat onderaan deze pagina. Er zijn twee versies van de aanvraagformulieren: één voor wanneer een bibliotheek de aanvrager is en één voor wanneer een POI dat is.
- Indienen aanvraag: Bibliotheken of POI's kunnen samen met hun partners de aanvraag bespreken en uitwerken. Deze dient uiterlijk 19 mei 2023 te zijn ingediend. Indienen kan door de bestanden, vermeld op het aanvraagformulier, te mailen naar digitaalburgerschap@kb.nl of te uploaden via deze link (aan te bevelen bij grotere bestanden, bijvoorbeeld indien gekozen is voor het maken van een vlog).
- Online spreekuur: Er worden meerdere inloopspreekuren georganiseerd. Hier kunnen natuurlijk vragen gesteld worden over de deelname aan de proeftuinregeling.
- Consultatiemomenten: Er worden consultatiemomenten georganiseerd gedurende de inschrijvingsperiode waarin de aanvrager het idee voor de proeftuintraject met het programmateam vooraf kan bespreken. Dit verhoogt de kans op toekenning van financiering. Het advies is om hier vooral gebruik van te maken! Via deze link kan hiervoor ingeschreven worden.
- Selectie: In deze tweede ronde kunnen maximaal 5 bibliotheken financiering ontvangen.
- Communicatie: Op 19 juni 2023 ontvangen de contactpersonen opgegeven in het aanvraagformulier een e-mail over het besluit om wel of geen financiering toe te kennen met eventueel een korte motivatie. De aanvragers van de bibliotheken, die financiering ontvangen, tekenen vervolgens een samenwerkingsovereenkomst met hun partners en de KB.
- Kennisdelingsdagen: Er worden twee Kennisdelingsdagen georganiseerd op 29 juni en 31 oktober 2023. Zie voor meer informatie over de Kennisdelingsdagen en deelname in community groepen artikel 3.1 van de financieringsregeling programma digitaal burgerschap proeftuinregeling 2023.
- Aanvang proeftuintraject: De dag na de de eerste Kennisdelingsdag, op 30 juni, gaat de maximale looptijd van twee jaar in voor het uitvoeren van de proeftuintrajecten.
Overzicht van de belangrijkste data
- Opening tweede inschrijvingsperiode: 11 april 2023
- Sluiting tweede inschrijvingsperiode: 19 mei 2023
- Selectieperiode: 22 mei t/m 19 juni 2023
- Communicatie richting aanvragers: 19 juni 2023
- Kennisdelingsdag 1 (verplicht): 29 juni 2023 (Utrecht)
- Kennisdelingsdag 2 (verplicht): 31 oktober 2023 (Utrecht)
- Einde proeftuintraject: 30 juni 2025
Welke documenten vind je op deze pagina?
- Financieringsregeling programma digitaal burgerschap proeftuinregeling 2023
- Beoordelingskader proeftuinregeling 2023
- Bibliotheken: Aanvraagformulier inclusief format voorstel proeftuinregeling 2023-2
- POI's: Aanvraagformulier inclusief format voorstel proeftuinregeling 2023-2
- Intentieverklaring proeftuinregeling 2023-2
Contact
Neem bij vragen contact op met het programmateam digitaal burgerschap via digitaalburgerschap@kb.nl.