Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding
Digitale Balans

Digitale Balans

Wil jij als professional aan de slag met digitale balans? Gebruik het Digitale Balansmodel opgesteld door Netwerk Mediawijsheid i.s.m. het Trimbos-instituut. Het model bevat een zelftest én een Wijzer geschikt voor professionals die met ouders, verzorgers en onderwijzers werken.
Inhoudsblokken
Digitale Balans

Welke rol spelen media in jouw leven? Schermen zijn leuk, maar kunnen ook veel van je vragen. Je kunt de balans opmaken door te kijken naar je gezondheid. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: Slaap ik voldoende? Hoe is het contact met mijn vrienden? Lukt het om tijd voor mezelf te nemen?

Als je een van deze vragen met ‘nee’ beantwoordt, kun je je afvragen of dit komt door je mediagebruik. Door hierover na te denken, kun je de controle in handen nemen. En digitale media juist benutten om het beste uit jezelf te halen.

 

Hoe werkt digitale balans?

Vraag jij je af hoe een (digitaal) gezonde week eruitziet? Kijk dan of de onderstaande drie aspecten van jouw gezondheid in balans zijn.

Je lichamelijke gezondheid: Slaap je voldoende? Beweeg je voldoende? En zit je niet te veel stil?

Je mentale gezondheid: Zorg voor voldoende inspanning, maar ook voor ontspanning. Heb je het gevoel dat je iets gepresteerd hebt deze week, of kon je je ergens volledig op focussen? En maak je daarnaast tijd en ruimte voor ontspanning? Doe je wel eens helemaal niks?

Je sociale gezondheid: Hoe zijn je relaties met anderen? Neem je voldoende tijd voor jezelf?

Een belangrijke voorwaarde om je eigen (digitale) balans goed in te richten, is dat je de vrijheid hebt om deze keuzes te kunnen maken. Dat je bijvoorbeeld toegang hebt tot internet, of voldoende tijd hebt om met vrienden door te brengen.

Tips voor de lees/mediaconsulent

Om kinderen en jongeren op weg te helpen, heeft Netwerk Mediawijsheid met het Trimbos-instituut het Digitale Balans Model ontwikkeld, mét bijbehorende zelftest. Wil je als lees/mediaconsulent aan de slag met digitale balans, gebruik dan dit model met bijbehorende zelftest in de klas. 

In de Wijzer in Digitale Balans vind je praktische tips om als professional kinderen, leerlingen en/of jongeren te ondersteunen bij het vinden van een gezonde digitale balans.  De Wijzer geeft informatie en advies omtrent digitale balans voor de vier leeftijdscategorieën: baby (0 - 1 jaar), dreumes (1 - 2 jaar), peuter (2 - 4 jaar), kleuter (4 - 6 jaar), schoolkind (6 - 12 jaar) en tiener (12 - 18 jaar). In deze Wijzer in Digitale Balans gaan we in op de belangrijkste uitdagingen op het gebied van digitale balans per leeftijdscategorie. Want hoewel er geen universeel optimale balans bestaat, is er wel specifieke informatie en advies te geven voor iedere ontwikkelingsfase waar je rekening mee kunt houden als professional en waar je ouders op kunt wijzen.