Informatie voor het bibliotheeknetwerk

"Mooi om mensen van elkaar te zien leren"

Interview
Laatst bijgewerkt: 1 oktober 2018
Bibliotheek Amstelland organiseert sinds mei netwerkbijeenkomsten voor werkzoekenden. Zij gebruikt hiervoor de concepten van Walk&Talk én DeBroekriem (nu JobOn). Programmeur Anton Furnée aan het woord over aanbod en ervaringen.
Inhoudsblok
Anton Furnée, Bibliotheek Amstelland

"Beide concepten vind ik interessant en wilde ik dus uitproberen. Ik was benieuwd of ze verschillende mensen aanspreken. Bij DeBroekriem verwachtte ik vooral hogeropgeleiden, maar veel mensen komen naar Walk&Talk én DeBroekriem."

Walk&Talk

"We organiseren elke maand één Walk&Talk van twee uur. De eerste drie kwartier is er een activiteit en daarna gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. In eerste instantie bedacht ik de activiteit zelf. Zo lieten we mensen samen boeken over werk zoeken bekijken en elkaar titels aanraden. Dat sloeg aan.
Maar ik ben geen loopbaancoach. Daarom werken we nu samen met bijvoorbeeld een uitzendorganisatie die een presentatie gaf over de Cirkel van invloed en betrokkenheid van Stephen Covey. Ook komt iemand van het Werkplein van de gemeente vertellen over kansen op de lokale arbeidsmarkt. Ik verwacht dat deze bijeenkomsten met een gastspreker meer mensen trekken, maar dat blijkt nog niet.
Het is wel moeilijk een uitdaging om de verwachtingen voor Walk&Talk te managen. We noemen het geen lezing, maar er komt wel een gastspreker. Dat kan verwarrend zijn, al waarderen mensen deze bijeenkomsten: ze blijven vaak na afloop lang doorpraten.
Voor Walk&Talk hanteren we een vaste tijd: de laatste donderdag van de maand, aan een tafel in de bibliotheek. Met een gastspreker zitten we in een rustige ruimte."

DeBroekriem

"Ook organiseren we een maandelijkse DeBroekriem-bijeenkomst. Zonder vast moment, maar wel steeds op een woensdagochtend. Ik wil later in een andere vestiging meer dagen uitproberen.

In een besloten ruimte gaan we twee uur aan de slag. DeBroekriem levert een draaiboek, waaraan wij soms onze eigen draai geven. Het is geen workshop, maar een meet-up met werkvormen voor deelnemers. Bijvoorbeeld: je CV verbeteren, of je netwerk uitbreiden.

DeBroekriem vind ik door de structuur wat activerender dan Walk&Talk."

(Het interview loopt door onder de afbeelding)

Pilot

"We zitten nog in de pilotfase. Ik weet niet of we met beide concepten doorgaan in Amstelveen. Twee bijeenkomsten voor werkzoekenden per maand is wat veel. Uit de evaluaties blijkt dat mensen beide concepten waarderen. Zij kunnen elkaar zinvolle tips geven, bijvoorbeeld over welke netwerkbijeenkomsten er zijn, verwijzen naar goede loopbaancoaches en adviezen die ze hebben gekregen. Verder leggen ze LinkedIn-contact.

We zien vaak dezelfde mensen; dat is een valkuil. In totaal hebben we nu 45 mensen bereikt. Een enkeling heeft intussen werk gevonden of is verhuisd. De bedoeling is om meer nieuwe mensen te trekken. Hiervoor is meer communicatie nodig. Ik gebruik wel LinkedIn om events te publiceren; daar kunnen we actiever gebruik van maken. Ook willen we meer samenwerken met bijvoorbeeld het UWV om werkzoekenden te bereiken.

Het mooie vind ik dat deze activiteiten zo laagdrempelig zijn. Ik vind het mooi om te zien dat mensen vooral van elkaar leren en om dat proces te begeleiden. Je ziet verrassende dingen gebeuren en nieuwe contacten ontstaan. Mensen zijn eerst onwennig, maar vertellen toch persoonlijke dingen aan elkaar; dat is het mooiste. Daarin moet de bibliotheek zich blijven profileren: ontmoeten, van elkaar leren en verbinden."

Reacties van deelnemers

"Wat mensen vooral waarderen, is dat zij ervaringen en tips kunnen uitwisselen. Soms dragen zij onderwerpen aan, bijvoorbeeld een motivatiebrief schrijven.

In september gaf een loopbaancoach in drie vestigingen gratis adviesgesprekken. Alle plaatsen waren bezet. Hier kwamen mensen die de meet-ups bezoeken, maar er waren ook nieuwe mensen.

Veel mensen vinden het goed dat de bibliotheek dit doet. Ze vinden het zeker niet vreemd, soms wel verrassend."

Aan de slag

"Andere bibliotheken raad ik zeker aan om beide concepten te overwegen. De draaiboeken van DeBroekriem zijn kant-en-klaar, maar aanpasbaar. Maak eerst een goed plan. Bekijk - dat had ik niet gedaan - wat er al in de gemeente gebeurt. Praat met de gemeente en organisaties in het sociaal domein over doorverwijzing. Een groot lokaal netwerk is belangrijk. Daar moeten we in blijven investeren.

Het is niet veel werk, al moet je genoeg personeel hebben voor de continuïteit. Reken per bijeenkomst op vijf uur, inclusief voorbereiding. En neem tijd voor publiciteit.

Verder moet je ervaring opdoen in het begeleiden van groepen. Maak duidelijk dat je zelf niet de deskundige bent."

Juiste verwachtingen

"Wat voor mij goed werkt, is de cv-check: cv's laten we rouleren en iedereen voegt twee tips en twee tops toe. Dat is lekker concreet. Moeilijker is het om mensen zich voor de groep te laten presenteren. Ik stimuleer ze om uit de comfortzone te komen. Of ik maak het makkelijker, door ze aan tafel te laten zitten. Als ze eenmaal over zichzelf vertellen, wordt het gesprek vaak lang, terwijl de kunst is om kort te vertellen wat je kwaliteiten zijn.

Je moet ervaring krijgen met groepsdynamiek, regie houden. En met deelnemers toekomstgericht en positief houden. Soms gaan ze toch in de negativiteit; dat moet je dan omdraaien.

Een goede headline schrijven voor een LinkedIn-profiel is ook lastig. Daarbij merk je dat iedereen vooral tips verwacht van een specialist op dat gebied. Je moet dus de juiste verwachtingen wekken.

Ook moeilijk: concreet beschrijven waar je goed in bent. Onlangs moesten de deelnemers een situatie beschrijven waaruit hun belangrijkste vaardigheid bleek. Eén persoon kreeg tot zijn verrassing van anderen te horen dat ze maar liefst vijf vaardigheden hadden geteld. Dat is dan weer een cadeautje!"

Meer informatie

website Walk&Talk 
website DeBroekriem, (nu JobOn)
 


Interview door Karin Ottenhoff
oktober 2018