Lezen en leesbevordering
Logo
Afbeelding
Logo Lezen voor de lijst

Lezen voor de lijst

Lezen voor de lijst biedt een selectie boektitels, ingedeeld op niveau, met aanvullende informatie. De niveaus sluiten aan bij de leesontwikkeling van de individuele leerling in het voortgezet onderwijs, van de brugklas tot en met het examenjaar.
Inhoudsblokken

Lezen voor de lijst biedt een didactische aanpak voor het fictie- en literatuuronderwijs in het voortgezet onderwijs en wil hiermee een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de literaire competentie bij leerlingen met verschillende leesniveaus. De kerngedachte is dat je de literaire competenties van leerlingen kunt ontwikkelen door hen boeken te laten lezen die aansluiten bij hun leesniveau en hen stimuleert telkens een niveau hoger te gaan lezen. 

Jeugdbibliotheek

Jongeren kunnen de titels van Lezen voor de lijst vinden via de website Jeugdbibliotheek.nl/lvdl. Er is een onderverdeling in twee leeftijdscategorieĆ«n: van 12-15 jaar en van 15-18 jaar. Bij de titels wordt, indien beschikbaar, ook direct doorverwezen naar het e-book en luisterboek, en voor jongeren met dyslectie naar het gesproken boek en karaokeboek. Daarnaast is er veel aanvullende informatie te vinden rondom de titel.

Jongeren kunnen hier ook een niveautest doen, zodat ze zelf hun leesniveau kunnen bepalen.

Duits en Fries

Voor de bovenbouw van het voorgezet onderwijs is er ook een Lezen voor de lijst-collectie gerangschikt op niveau voor Duits en Fries.

Professionals

Voor professionals zoals docenten, mediathecarissen en bibliotheekmedewerkers is er een aparte website.