Lezen en leesbevordering
Logo
Afbeelding
Logo Online bibliotheek

Online bibliotheek

Via de online Bibliotheek-app kunnen bibliotheekleden zo'n 40.000 e-books en ruim 11.00 luisterboeken lenen. Het aanbod varieert van thrillers en chicklit tot literatuur en klassiekers en van informatieve boeken tot poëzie. Voor kinderen en jongeren zijn er ook veel e-books en luisterboeken beschikbaar, die ook te vinden zijn via jeugdbibliotheek.nl.
Inhoudsblokken

Devices

De meeste e-books (zo’n 75%) zijn te lezen op alle apparaten: mobiel, tablet, laptop, desktop en e-reader. Ongeveer een kwart is niet geschikt voor de e-reader, maar wel voor de andere genoemde apparaten. Sinds september 2020 is er een nieuwe online Bibliotheek-app, waarin ook de luisterboeken uit de voormalige LuisterBieb te vinden zijn. In maart 2023 zijn er ook digitale tijdschriften toegevoegd aan de online Bibliotheek app. 

Jonge vrouw met telefoon

De online Bibliotheek-app

De nieuwe online Bibliotheek-app is te downloaden in de App Store en Google Play Store.

Lidmaatschap en registratie

Een lidmaatschap van de online Bibliotheek kost 42 euro per jaar. Hiervoor kunnen gebruikers e-books lezen en luisterboeken beluisteren. 

Mensen die al lid zijn van de openbare bibliotheek kunnen, als hun lidmaatschap minimaal 42 euro kost, binnen hun bestaande abonnement gebruikmaken van de online Bibliotheek. Ze hoeven zich hiervoor alleen even te registreren.

Bekijk de opties om lid te worden.

BES-eilanden

Sinds januari 2019 kunnen ook de inwoners van Bonaire, St. Eustatius en Saba (de BES-eilanden) e-books en luisterboeken downloaden van de online Bibliotheek. Inwoners van deze bijzondere gemeenten van Nederland, die lid zijn (of direct lid willen worden) van de lokale bibliotheek, kunnen bij hun eigen bibliotheek aangeven dat ze gebruik willen gaan maken van de online Bibliotheek.

Nadat ze zich hebben geregistreerd, hebben ze gedurende de pilotperiode van twee jaar, tegen een nultarief, volledige toegang tot de diensten van de online Bibliotheek.

Inkoop e-content

Content (e-books en luisterboeken) voor de online Bibliotheek wordt centraal ingekocht. Daarnaast koopt de KB op advies van de Inkoopcommissie ook andere e-content in. Alle ingekochte content samen noemen we het Basispakket. Zie voor meer informatie hierover het onderdeel Collectie op deze website.

In de groep Inkoop E-content op MetdeKB (inlog vereist) vind je onder andere:

  • een overzicht van de content in het Basispakket;
  • hoe je in jouw bibliotheek toegang biedt tot de content;
  • gebruiksgegevens en
  • achtergronden, besluiten en nieuws over en van de inkoopcommissie.

Afspraken met uitgevers

Op e-books en luisterboeken berust geen leenrecht. Dat betekent dat wij als bibliotheek niet zomaar e-books en luisterboeken mogen uitlenen. Over elk e-book of luisterboek maken we apart afspraken met uitgevers en auteurs. Dit is ook de reden dat we bijvoorbeeld niet alle e-books voor de e-reader kunnen aanbieden.

Op de hoogte blijven?

Kijk voor het laatste nieuws in de groep Online Bibliotheek op MetdeKB (inlog vereist).

MetdeKB is alleen toegankelijk voor medewerkers van openbare bibliotheken, provinciale ondersteuningsinstellingen en de VOB. Heb je nog geen inlog? Dan kun je die aanvragen via metdekb@kb.nl.