Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Aan de slag met AI? Laat je inspireren!

Nieuwsbericht
Vergelijken
23 januari 2024
Een AI kookboek. Je eigen tranentrekker componeren met een smartlapalgoritme. Zelf een 3D-wereld creëren. Een lezing van een futurist en biohacker. Er is zoveel moois wat bibliotheken hun bezoekers kunnen aanbieden op het gebied van kunstmatige intelligentie. Ontdek al dat moois in de nieuwe AI-inspiratiegids.
Inhoudsblokken

In de inspiratiegids vind je informatie over succesvolle AI-activiteiten die bibliotheken georganiseerd hebben. Ook lees je reacties van collega’s die bij deze activiteiten betrokken waren. Programmamakers van elf verschillende bibliotheken zijn hiervoor geïnterviewd. Over de smartlappenworkshop zegt Bibliotheek Veluwezoom bijvoorbeeld het volgende: "Het is een leuk middel om het gesprek aan te gaan, en om mensen naar binnen te krijgen!"

Sprekers en samenwerkingspartners

In de gids vind je ook meer informatie over interessante sprekers die boeiend kunnen vertellen over AI. Over de vraag of je vrienden kunt worden met een robot bijvoorbeeld. En hoe ga je om met eerlijkheid en vrijheid in een datagedreven samenleving? Ook lees je er meer over mogelijke samenwerkingspartners als Netwerk Mediawijsheid en ELSA Labs.

Kijken, lezen, luisteren

Tot slot staat de gids vol kijk-, lees- en luistertips. Denk aan de podcastserie Welkom in de AI-fabriek. En een videopresentatie over de kansen die AI biedt. Een artikel over algoritmes. Een Netflixdocumentaire over diezelfde algoritmes. Een docuserie over deepfake pornofilms. Een boek over manipulatie. En nog veel, veel meer.    

Landelijke AI-dag

De inspiratiegids is gelanceerd op de landelijke AI-dag in Heerlen. Op 23 januari kwamen hier zo’n 200 bibliotheekprofessionals en genodigden samen om te praten over AI. Lees het verslag van deze AI-dag. En luister ook zeker de podcast van Probiblio. De inspiratiegids is een aanvulling op de online gids die Cubiss speciaal maakte voor de AI-dag.  

Over de gids

De inspiratiegids is ontwikkeld vanuit het programma Digitaal Burgerschap. Dit programma stimuleert en ondersteunt bibliotheken bij het integreren van digitaal burgerschap in hun beleid en activiteiten. In het programmateam zitten vertegenwoordigers van POI’s, bibliotheken en de KB.  

Veel leesplezier toegewenst!