Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Leergang Impactmanagement: impactgericht werken en communiceren

Nieuwsbericht
Vergelijken
9 september 2019
Wil je de impact van je bibliotheek vergroten en leren hoe je van een outputgestuurde naar een impactgerichte organisatie gaat? Wil je je eigen organisatie helpen om te denken vanuit impact en daarmee ook je boodschap overtuigend overbrengen aan je stakeholders en financiers? Meld je dan nu aan voor de Leergang Impactmanagement van de KB.
Inhoudsblokken

Het belang van impactmanagement

Digitalisering, ontlezing en toenemende concurrentie binnen het vrijetijdsdomein zorgen ervoor dat de rol en betekenis van de bibliotheek in de gemeenschap verandert. Hoe maak je de waarde van je bibliotheek zichtbaar, nu de rol van de bibliotheek zoveel breder is geworden dan het uitlenen van boeken? Veel bibliotheken worden nog afgerekend op lidmaatschap- en uitleencijfers, en weten niet hoe ze hun wethouder of samenwerkingspartner het beste kunnen overtuigen van hun werkelijke waarde. Daarom is het inzichtelijk maken van je maatschappelijke impact zo belangrijk.

Inhoud van de leergang

Impactmanagement is een breed proces waarin niet het meten, maar het maximaliseren van impact het belangrijkste doel is. In de leergang bespreken we hoe je onderzoek kunt inzetten om je impact te vergroten. Je leert impactdoelen te formuleren en meetbaar te maken en resultaten om te zetten in concrete verbeteracties. Daarnaast krijg je handvatten aangereikt voor verschillende manieren van rapporteren en communiceren en leer je hoe je een impactcultuur binnen jouw bibliotheek creĆ«ert.

Het programma

In de leergang wisselen theorie, inspiratie en praktijk elkaar af. Elke cursist gaat met een eigen casus aan de slag en brengt zo het geleerde meteen in praktijk. De leergang wordt verzorgd door trainers van Sinzer, een adviesbureau en koploper op het gebied van impactmanagement. Op het programma staan tevens bijdragen van gastsprekers van de National Library of Wales, de International Federation of Library Associations and Institutions (IFLA) en het Centre for Youth Impact.

Doelgroep

Programmamanagers, projectleiders, directeuren en andere bibliotheekprofessionals die een functie bekleden op tactisch of strategisch niveau binnen een bibliotheekorganisatie.

Data

De leergang bestaat uit vijf opleidingsdagen. Tussentijds werk je aan je eigen casus. De opleiding vindt plaats van 9.00 tot 17.00 uur op de volgende maandagen: 4 november, 18 november, 9 december, 2 maart en 16 maart.

Een tweede editie zal, bij voldoende aanmeldingen, in het eerste kwartaal van 2020 starten.

Locatie

De leergang vindt plaats op een centrale locatie, die goed bereikbaar is met zowel de auto als het openbaar vervoer.

Kosten & aanmelden

Omdat de KB een impuls wil geven aan impactmanagement, zal de eerste editie van de leergang gratis worden aangeboden. Meld je dus snel aan!

Word jij een van de impactpioniers van de bibliotheeksector? Aanmelden kan tot en met 15 oktober 2019 via het Inschrijfformulier Leergang Impactmanagement.

Let op: er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

Deze leergang wordt georganiseerd door de KB in samenwerking met adviesbureau Sinzer, gespecialiseerd in het meten, rapporteren en verbeteren van impact.

Afbeelding