Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Zomeractie voor jeugd & jongeren

Nieuwsbericht
Vergelijken
29 mei 2021
Afgelopen maart kondigden we aan dat er dit jaar geen VakantieBieb komt. Ondertussen keken we naar wat wel kan om de jeugd te enthousiasmeren om digitaal door te lezen deze zomer, namelijk een mooie zomeractie. Lid of geen lid van de Bibliotheek, in de online Bibliotheek-app bieden we alle jeugd & jongeren van 0-18 jaar in juli en augustus eenvoudig toegang tot de complete jeugdcollectie van e-books en luisterboeken. 
Inhoudsblokken

Doorlezen

Het maatschappelijke probleem dat de jeugd steeds minder leest is onverminderd groot. Het roerige afgelopen coronajaar met sluitingen van scholen en bibliotheken heeft daarbij niet geholpen. Tegelijkertijd zien we een toename in het aantal uitleningen van e-books en luisterboeken door de jeugd. Door het digitale aanbod deze zomervakantie extra onder de aandacht te brengen en makkelijk toegankelijk te maken, zorgen we dat nog meer jeugd & jongeren bekend raken met digitaal lezen. Ze kunnen deze zomer dan heerlijk genieten van een mooi verhaal; op het strand, op vakantie of gewoon lekker thuis!  

Voor wie 

Met deze zomeractie willen we alle jeugd & jongeren bereiken, in het bijzonder jongeren tussen 12 en 18 jaar, die nog niet bekend zijn met digitaal lezen via de Bibliotheek. Er zijn nu ongeveer 100.000 jeugdleden die e-books en luisterboeken weten te vinden. Laten we deze zomer als bibliotheeknetwerk veel meer jeugd & jongeren enthousiast hiervoor maken!  

Zomeractie 

Met een toffe landelijke campagne enthousiasmeren we jeugd & jongeren om deze zomer op reis te gaan met een mooi verhaal in de online Bibliotheek. Alle ruim twee miljoen jeugdleden hebben met hun bestaande jeugdabonnement toegang tot het volledige jeugdaanbod. Als ze de toegang activeren kunnen ze het hele jaar online lezen. Van 1 juli tot en met 31 augustus 2021 kunnen jeugd & jongeren zonder bibliotheeklidmaatschap of bibliotheekinloggegevens ook snel en makkelijk gebruikmaken van de zomeractie in de online Bibliotheek. Met dit account kan de jeugd 10 e-books en 10 luisterboeken lenen en lezen, met een leentermijn van 3 weken per boek. Op 31 augustus stopt dit account automatisch. Zo maken we de toegang, het lenen en lezen op alle manieren mogelijk. 

Een jeugdlid heeft toegang tot de gehele jeugdcollectie in de online Bibliotheek. In de app bieden we alle jeugd een zonnige leeservaring, met speciale boekenetalages met de mooiste, tofste en spannendste boekentips voor de zomer.

 

Campagne 

De landelijke campagne, die we samen met een creatief bureau maken, is bijna af. We zetten in op online, scholen en bekendheid via bibliotheken en leesconsulenten via de Bibliotheek op school. Bibliotheken ontvangen ook een toolkit die we kort voor de start van de campagne aanleveren. Details over de inhoud en planning volgen zo snel mogelijk.  

Afbeelding
Zomerlezen tijdens de zomervakantie