Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Astrid Mensink over JobOn: "Iedereen kan zelf aan de slag, dat is zó mooi om te zien"

Interview
Laatst bijgewerkt: 11 januari 2022
Leren doe je van elkaar en netwerken helpt. Met name als iemand (nieuw) werk zoekt, kan samenkomen in een bibliotheek helpen. Speciaal voor bibliotheken heeft JobOn een toolkit ontwikkeld met (W)e-learnings. Astrid Mensink van de Bibliotheek Kop van Overijssel, Zwartewaterland en Staphorst werkt samen met JobOn en gebruikt de toolkit met veel enthousiasme: “Alles wordt zo concreet gemaakt. Mensen verlaten een workshop met de overtuiging: hier kan ik mee verder.”
Inhoudsblok
Astrid Mensink, portretfoto

Waarom werken bibliotheken met de toolkit van JobOn? Astrid Mensink, specialist Digitale basisvaardigheden: "We hebben met onze 3 bibliotheken met 3 gemeenten te maken en die willen we graag ondersteunen in hun taak binnen het sociaal domein. Eén van de aspecten is mensen naar werk bewegen.”

En nu werken jullie met de toolkit van JobOn?

“Die is heel praktisch en gebruiksvriendelijk, dat op de eerste plaats. Als bibliotheek zijn wij gastheer en heten we de mensen welkom, we introduceren de workshop en vervolgens zien we dat de deelnemers zelf met de opdrachten in de workshop aan de slag gaan. Dat is zó mooi om te zien.”

Kun je uitleggen wat de (W)e-learnings inhouden?

“Iedere (W)e-learning is per onderwerp opgebouwd uit een inspiratievideo en opdrachten. Het zijn in totaal 21 werkvormen in de vorm van een draaiboek of canvas of spel, die bijdragen aan persoonlijke ontwikkeling en het verbeteren van de sollicitatie-skills. Onderwerpen zijn presenteren, cv opstellen, ondernemen en duidelijk krijgen wat voor jou belangrijk is in een toekomstige baan. De werkvormen zijn zo ontwikkeld dat iedere deelnemer actief aan het werk gaat en er wordt ingezet op netwerken. Kortom: als deelnemer pak je zelf de regie in de volgende stap in je loopbaan. En werk je aan persoonlijke ontwikkeling, betere sollicitatievaardigheden en een nieuw netwerk.”

Wat hebben jullie tot nu toe gedaan?

“Wij hebben 2 online sessies opgezet. De eerste was het Droombaanspel, dat doe je echt gezamenlijk. Wat is jouw droombaan, wat zoek je in je werk, waar word je blij van? Via dit spel kijk je niet alleen naar 'wat kan ik', maar ook: 'wat wil ik'? Het is echt leuk om mensen met het programma bezig te zien. Ze krijgen concrete aanwijzingen over de stappen die ze kunnen zetten in de richting van hun droombaan. Wat zo goed is aan het werken met de toolkit, is dat je steeds een aspect uit die hele weg naar een baan kunt pakken.”

Hoe gaat het met de aanmeldingen?

“Het aantal aanmeldingen moet nog groeien, het is allemaal nog erg nieuw. Het moet bij andere partijen, zoals de gemeenten, ook nog tussen de oren belanden, zodat zij ook de overtuiging krijgen dat ze mensen naar werk kunnen laten bewegen door ze door te verwijzen naar de bibliotheek. Tijdens de eerste 2 online sessies hadden we 6 en 8 aanmeldingen en dat mogen er wel meer worden. Wij organiseren een activiteit in onze bibliotheek en kunnen mensen doorverwijzen naar JobOn voor andere aanvullende activiteiten zoals de workshops,  webinars en online trainingen.”

Waarom hebben jullie de gemeenten nodigals derde partij?

“We hebben elkaar nodig. Met de toolkit richten we ons nu op werkzoekenden en gemeenten hebben mensen in hun bestand die een uitkering krijgen. Wij willen als maatschappelijke, educatieve organisatie gemeenten helpen in hun ambitie om zoveel mensen naar werk te geleiden. We hebben ook contact met de gemeenten over de derde bijeenkomst en dat wordt de eerste, echt fysieke bijeenkomst. Heel spannend allemaal.”

Afbeelding
Groepssessie rond toolkit JobOn

Waarom zou ik me als werkzoekende bij jullie aanmelden?

“Omdat deze methode concrete handvatten biedt. Kijk, het traditionele solliciteren is er bijvoorbeeld niet meer. Vroeger keek je in de krant en schreef je op vacatures. Tegenwoordig spelen heel andere aspecten een rol en daar krijg je bij ons handvatten voor. Hoe voer je een sollicitatiegesprek? Hoe komt een vacature van LinkedIn in jouw gezichtsveld, want daar vind je tegenwoordig de meeste vacatures. Een goed netwerk is daarom enorm belangrijk. Dat is een bijeffect van JobOn: je bouwt aan je netwerk als je hun tools gebruikt, omdat je in contact komt met andere werkzoekenden. Soms zit er zo maar iemand tussen met een lijntje naar jouw gewenste werkgever.”

Wat zou je tegen bibliotheken zeggen die het hiervoor véél te druk hebben?

“Begin klein. De toolkit bevat kant-en-klare activiteiten met een helder stappenplan, je kunt zelf iets uitkiezen. Eigenlijk hoef je alleen maar promotie te maken om mensen in beweging te krijgen. Daarna kun je meteen van start. Kijk, we hebben als bieb allemaal de opdracht om een brede, educatieve functie te vervullen en daar past dit perfect bij. Leg contact met JobOn en kijk wat mogelijk is in jouw bibliotheek. Ik denk echt dat onze rol in de toekomst – een meerwaarde zijn voor de maatschappij en dit lang in stand houden – erg gebaat is bij dit soort prachtige initiatieven.”