Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Bibliotheek Zuid-Kennemerland: 'Zo interesseren we jongeren voor Theorie.nl'

Interview
Laatst bijgewerkt: 23 mei 2017
Vijf voor tien. De Bibliotheek Zuid-Kennemerland in Haarlem gaat bijna open. Tientallen scholieren staan in de druilerige regen voor de ingang. Zodra de deur opengaat, verdringen zij elkaar op de trap, op weg naar een studieplek. Wie niet op de populaire studiezolder terechtkan, kiest een plek elders in de bibliotheek.
Inhoudsblok
Afbeelding
Leerlingen studeren in Bibliotheek Zuid-Kennemerland

Scholieren vormen bij uitstek de doelgroep voor Theorie.nl: oefenen voor het theorie-examen scooter, auto of motor. Op elke tafel ligt daarom een zakje autodrop als 'dropshot' tijdens het studeren. Een kaartje wijst de scholieren op de mogelijkheid om in de bibliotheek gratis te oefenen met CBR-examenvragen. 

Marijke van Egdom en Karen Broekhof

Karen Broekhof, communicatieadviseur van de bibliotheek, bedacht de actie. 'We hebben speciaal in deze tijd veel extra studieplekken ingericht, zo'n tweehonderd in totaal. De bibliotheek zit dan ook elke dag vol met eindexamen­kandidaten. Precies de doelgroep die we voor ogen hebben met Theorie.nl. Dus de link was snel gelegd.'

Grotere slagingskans

Marijke van Egdom, bibliothecaris van Zuid-Kennemerland, vraagt aan een paar groepjes scholieren of zij al hebben gehoord van de mogelijkheid om gratis te oefenen met Theorie.nl. Voor de meesten is dit nieuws. Een goed idee dus om erop te attenderen met  zo'n dropshot. Een paar scholieren hebben hun theorie-examen al gehaald. 'Maar pas na vier keer', bekent iemand. Des te interessanter kan het zijn om je slagingskans in de bibliotheek te vergroten. Anderen hebben er dan ook zeker oren naar. Maar nu wel eerst het eindexamen halen.

Communicatie

De Bibliotheek Zuid-Kennemerland verzond in de tweede helft van april een persbericht voor de regio Haarlem-Centrum, -Noord, -Oost, Schalkwijk, Bennebroek, Hillegom, Heemstede, Zandvoort en Bloemendaal. De lokale media hebben het bericht goed opgepikt.

Ook de website en de nieuwsbrief met tienduizenden abonnees zijn goede informatiebronnen. Net als de narrowcasting-schermen in de bibliotheek. Maar voor jongeren van zestien tot twintig hebben sociale media verreweg het beste bereik. De Bibliotheek zet met name Facebook en Twitter in.

De interne nieuwsbrief is uiteraard ook benut. Zo weten alle bibliotheekmedewerkers van Theorie.nl en kunnen zij mensen hierop wijzen, zowel leden als niet-leden. Gebruikers kunnen oefenen op pc's van de bibliotheek of via wifi op een eigen apparaat.

Positieve ervaring

'We hebben nog niet veel gebruiksgegevens', vertelt Karen Broekhof. De mogelijkheid is nog nieuw en moet meer bekendheid krijgen. 'En de meeste mensen oefenen zelfstandig, waardoor je niet precies weet hoeveel mensen de mogelijkheid gebruiken,' vult Marijke van Egdom aan. 

Gezien de aandacht in de lokale media en de interesse van de scholieren, verwachten beiden dat er veel gebruik van gemaakt zal worden. Zij zien Theorie.nl als een uitstekend aanbod om een moeilijk bereikbare doelgroep een positieve ervaring met de bibliotheek te bieden. 

Landelijke cijfers

Het gebruik van Theorie.nl in de bibliotheek is in het eerste kwartaal van 2017 landelijk gezien behoorlijk gestegen. Bedroeg het aantal gemaakte theorie-examens in januari nog 983, in februari waren dat er 4.298 en in maart 13.249 (totaal 18.530). De gratis auto-theorie-examens worden het meest gebruikt. Het aantal vestigingen van bibliotheken waar Theorie.nl gratis wordt aangeboden is gestegen van 103 in het eerste kwartaal naar 247 in juni.   

 Interview door Karin Ottenhoff

mei 2017