Informatie voor het bibliotheeknetwerk

"Sámen mensen verder helpen"

Interview
Laatst bijgewerkt: 3 september 2021
BiblioPlus werkt met sociaal werkbedrijven IBN en Intos aan verbetering van basisvaardigheden. Carin Hoppenbrouwers, regisseur Leven lang leren: "Het is goed om hun groei te zien".
Inhoudsblok
Carin Hoppenbrouwers, portretfoto

BiblioPlus werkt voor 7 gemeenten in Brabant en Limburg. Cuijk heeft een vestiging van IBN waarmee BiblioPlus al langer samenwerkte. Carin: "Zo leerde ik Harm van Zutphen van IBN kennen. We bedachten om sámen mensen verder te helpen. Intussen zocht de gemeente Cuijk naar opties voor NT1'ers en verstrekte ons een subsidie.

IBN gaf al lessen basisvaardigheden waaraan medewerkers 2 jaar mogen meedoen. Met 20 groepen is dat een groot succes. Met mensen die verder wilden, hielden we intakes bij IBN. We zijn gestart met taalvrijwilligers en later overgegaan op de lesgroep Begrijp je taal. Harm geeft dat in de bibliotheek Cuijk, aan IBN-medewerkers én anderen."

Met 4 mensen begonnen

"We hebben flink geworven, maar bijna alleen NT2'ers reageerden. Met 4 mensen zijn we begonnen en nu zijn er in Cuijk 2 groepen van 6.

In Gennep werken we met Intos. Vanwege corona begonnen we voor 33 deelnemers met Veilig gebruik van je smartphone en Teams. We willen uitbreiden naar taal, rekenen en andere digitale vaardigheden. We starten binnenkort met de lesgroep in Gennep met 3 deelnemers. In Bergen zijn we begonnen met 4 mensen van wie er 2 door omstandigheden zijn gestopt. Beiden met subsidie van de Provincie Limburg. In Boxmeer kunnen we in het najaar met WEB-geld beginnen en moeten we nog starten met de werving. Het zijn kleine groepen, maar elke cursist is er één!"

De eerste keer durfde niemand

"Via via komen er meer deelnemers. Zo nam een man zijn dochter mee. En andersom: een vrouw haar vader. Een vrouw die elke les werd gebracht door haar man, vond dat hij de lessen harder nodig had. Na lang aarzelen komt hij nu ook. Op 2 basisscholen in Cuijk waar ouders in de ouderkamers praten over een onderwerp, heb ik over het Taalhuis verteld. Men kon zich aanmelden, maar die eerste keer durfde niemand. Schaamte blijft lastig. Na een rondleiding in de bibliotheek meldden zich wel 8 deelnemers voor het Taalhuis, van wie één voor de lesgroep."

Rijbewijs halen, kleinkind voorlezen

"Professionele docenten geven de wekelijkse lessen van 1,5 uur. Meestal start de les met een actueel thema, zoals corona of de overstromingen in Limburg. Soms is het verder een groepsles, soms individueel. De vraag is wat mensen willen leren: een rijbewijs halen, een kleinkind voorlezen. We gebruiken allerlei leermiddelen. Laatst wilde iemand zijn VCA-diploma halen en werd geholpen door een andere docent van IBN. Als docent moet je flexibel zijn, en duidelijk zijn in wat kan. Zo wilden we eerst mensen laten aanmelden en later een tijdstip kiezen voor de les. Dat werkte niet. Je moet duidelijk zeggen wanneer en waar het is. Dan pas denken ze na over meedoen."

Steeds hogere scores

"Bij IBN werden al lessen gegeven en hoort jezelf ontwikkelen bij de cultuur. Het wordt gevierd als mensen hun lessen afronden. Bij Intos is de bedrijfscultuur nog niet zo. Sommige mensen voelen schaamte; zij wilden geen intake bij Intos, maar wel in de bibliotheek.

We gebruiken een scoreformulier voor effectmeting. Denk aan zelfstandig lezen en schrijven, sociale contacten, zelfkennis en vertrouwen, een gevoel van geluk. We bevragen deelnemers als ze binnenkomen en na afloop. Ze geven steeds hogere scores aan; goed om die toename te zien."

Durven overstappen

"Mensen die vanaf het begin meedoen, bereiken nu ons maximum van 2 jaar. Bij Capabel taal, de formele taalaanbieder in de regio zijn zij welkom voor een vervolg. Van 2 mensen denken we dat ze het kunnen. Het is afwachten of ze ook durven.

Andere mensen kunnen naar het Taalhuis Plus in de bibliotheek komen, om een boek of Startkrant te lezen, elkaar te helpen met een moeilijke brief, met begeleiding van vrijwilligers. Dit is tegelijk met het Informatiepunt voor de complexere vragen.

Voor de vrijkomende plekken werven we nieuwe deelnemers, onder meer met een filmpje."

Baan van mijn leven

"Vooral leuk is het contact. Je kijkt steeds met je netwerk wat er meer kan. Het is de baan van mijn leven! Ik vind het geweldig om mensen te kunnen helpen en word blij van hun reacties. Zoals iemand die bij een vrijwilligersdag trots aan de groep vertelde wat hij had geleerd. Hij kon zijn gedachten nooit zo goed verwoorden, waardoor mensen hem vaak niet begrepen. Nu hield hij zijn verhaal en schreef een verslag!"

Gewoon beginnen

"Voor werving hebben huis-aan-huis-flyers weinig zin. Mond-tot-mondreclame werkt het beste, dus je moet eerst starten. Begin desnoods met 2 deelnemers. Je weet nooit hoe zo'n groepje kan groeien. Leg contact met het sociaal werkbedrijf in de buurt en kijk of je kunt samenwerken."

 



Interview door Karin Ottenhoff

september 2021