Lezen en leesbevordering
Logo
Afbeelding
Logo Jeugdbibliotheek

Jeugdbibliotheek

De jeugd is een belangrijke doelgroep voor de openbare bibliotheek. Met de Jeugdbibliotheek bieden we een digitale landingsplek ter bevordering van lezen en de vaardigheden rondom digitale geletterdheid.
Inhoudsblokken

Met Jeugdbibliotheek.nl willen we de jeugd (0-18 jaar) helpen bij het makkelijk en snel online vanuit één plek vinden van een passend boek of passende informatie. Voor thuis en op school. We leggen hierbij de focus op digitale content, en als die niet beschikbaar is verwijzen we door naar de fysieke bibliotheek.  

Jeugdbibliotheek: Marlinde verstopt een baby met vleugels

De Jeugdbibliotheek is in april 2021 helemaal vernieuwd. Om de zorgwekkende trend van ontlezing tegen te gaan, ligt de focus nu geheel op (digitaal) lezen.

Werkstuk en spreekbeurt

Info voor Werkstuk & Spreekbeurt biedt van bijna 500 onderwerpen allerlei informatieve bronnen; een korte introductietekst, boeken, e-books, filmpjes, interactieve animaties en websites. Alle onderwerpen zijn ingedeeld in drie niveaus: groep 5/6, groep 7/8 en voortgezet onderwijs 1/2. Kinderen kunnen zo makkelijk betrouwbare informatie vinden, die bij hun eigen niveau past.

Lezen voor de lijst

Op de website Jeugdbibliotheek.nl is ook het aanbod van Lezen voor de lijst ondergebracht, onderverdeeld in twee leeftijdscategorieën: van 12 tot 15 jaar en van 15 tot 18 jaar. 

Digitale bronnen

Landelijk worden diverse digitale bronnen voor jeugd ingekocht. In de bibliotheek zijn deze direct toegankelijk. Vanuit huis kunnen bibliotheekklanten de bronnen raadplegen nadat ze zijn ingelogd. Binnen de Jeugdbibliotheek zijn de bronnen uitgelicht bij de betreffende leeftijdsgroepen. Bijvoorbeeld de voorleesfilmpjes van De Voorleeshoek en Bereslim bij 0-6 jaar, Yoleo en Junior Einstein bij 6-9 en 9-12 jaar en oefenen voor je rijbewijs van Theorie.nl bij 15-18 jaar.

 

Boeken op onderwerp

Bij elke leeftijdscategorie staan boeken op onderwerp uitgelicht. Per onderwerp is een tabblad met fysieke boeken en een tabblad met e-books.