Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Aan de slag richting het convenant

Nieuwsbericht
Vergelijken
17 maart 2023
Het is al regelmatig gezegd: 2023 is een belangrijk jaar! We zijn met elkaar op weg richting een nieuw convenant, we werken aan de zorgplicht voor gemeenten en provincies en komen tot de afronding van de huidige netwerkagenda. Een proces dat we zorgvuldig vormgeven en waar we iedereen uit het netwerk bij betrekken.
Inhoudsblokken

Maandag 13 maart vond het startschot voor deze nieuwe periode plaats. In de Bibliotheek Utrecht nam professor Patrick Kenis vertegenwoordigers van het ministerie van OCW, IPO, VNG, KB, SPN en VOB mee in de principes van de netwerksamenwerking.  Een mooie manier van samenwerken, maar geen eenvoudige werkwijze. We hebben er afgelopen jaren met elkaar mee geoefend, want de principes komen terug in het Manifest van de netwerksamenwerking. 
Het was een dag met kennis ophalen, discussie, delen en uitwisselen en elkaars standpunten en visie bekijken. Een mooie stap naar de volgende fase! We benoemden opnieuw met elkaar het grootste succes van de netwerksamenwerking: bibliotheken zijn inmiddels een essentiële voorziening. Tegelijkertijd constateerden we ook dat netwerksamenwerking niet eenvoudig is. De gezamenlijke ambitie is om de samenwerking verder te bestendigen en verbeteren.  

In het voorjaar van 2023 volgen er verschillende momenten waarop input wordt opgehaald en verzameld:

  • op 6 april bij de Netwerkdag, een dag voor directies en koersgroepen in Culemborg
  • bij de landelijke Innovatiedag op 24 mei 
  • en natuurlijk de VOB-ledendag die deze keer plaatsvindt in Den Bosch op 1 juni

We willen de aanpak continueren en lessen van de afgelopen jaren omzetten in verbeteringen. Daarnaast zullen nog eerdere momenten worden georganiseerd waar het mogelijk is om zaken die van belang zijn mee te geven. We houden jullie op de hoogte!

Meer weten over de principes van netwerksamenwerking? 
Dit boek geeft een mooie basis: Organisatienetwerken. De organisatievorm van de toekomst door Patrick Kenis en Bart Cambré. 
Ook zijn op YouTube diverse korte filmpjes te vinden waarbij de principes uit de doeken worden gedaan: 

Interesse in meer? Laat dat vooral even weten aan Heleen van Manen. We organiseren met alle plezier voor de branche een collegedag!