Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Aankondiging vervolgcampagne Doe meer met Taal

Nieuwsbericht
Vergelijken
7 maart 2023
In mei 2023 start de Rijksoverheid een nieuwe ronde van de campagne Doe meer met Taal. Deze campagne werd een jaar geleden voor het eerst gelanceerd. De Rijksoverheid wil hiermee mensen aanmoedigen om hun basisvaardigheden te verbeteren. De campagne vloeit voort uit de afspraak tussen de Rijksoverheid en gemeenten om zich samen in te spannen meer mensen te bereiken. Je kunt met jouw bibliotheek aansluiten op de campagne en gebruikmaken van de (aangevulde) toolkit.
Inhoudsblokken

De campagne richt zich op NT1'ers (mensen met Nederlands als moedertaal) van 20 tot en met 49 jaar. Qua taalniveau ligt de focus op mensen die al redelijk kunnen lezen en schrijven, maar nog niet op 2F-niveau zitten. Hun persoonlijke leerwens staat centraal. Zo komen er verschillende onderwerpen aan bod en worden mensen doorgeleid naar oefenmateriaal en cursussen die daarbij aansluiten. 
De onderwerpen zijn:

Werk

  • Mailen
  • Sollicitatiebrief

Gezin

  • Helpen met huiswerk
  • Voorlezen

Online

  • Online verkopen
  • Tikkie aanmaken

Gezondheid

  • Formulieren invullen
  • Bijsluiters lezen

Website

De campagnewebsite waar de doelgroep naartoe wordt geleid, is www.doemeermettaal.nl. Voordat de nieuwe campagne start, wordt deze website bijgewerkt met de nieuwe onderwerpen. Ook worden verbeterpunten doorgevoerd. 

Naast tips komen er 2 doorverwijslinks: 

  • één link naar gratis online aanbod op Oefenen.nl (passend bij het onderwerp)
  • één link naar een (aangepast) contactformulier van www.ikwilleren.nl

De website verwijst bij diverse onderwerpen ook door naar bibliotheken, zoals bij het onderwerp Voorlezen, en ook voor formulierenhulp.

Toolkit voor bibliotheken en andere organisaties

Als tijdens de campagne lokale bibliotheken, taalpunten en andere organisaties dezelfde campagne­middelen inzetten, kunnen we samen nog meer impact maken. Daarom komt er, net als bij de eerste campagne, weer een toolkit beschikbaar waar je alle campagnematerialen gratis kunt downloaden. Zo kan ook jouw bibliotheek de middelen kosteloos en rechtenvrij inzetten om NT1'ers in het werkgebied bereiken met jullie lokale aanbod en/of het landelijke online aanbod. 
Een maand voor livegang van de campagne worden de nieuwe campagne-uitingen toegevoegd aan de toolkit. Je wordt van harte uitgenodigd om de toolkit te gebruiken. 

Meer informatie

Wil je op de hoogte blijven van de campagne, bijvoorbeeld weten welke mediakanalen worden ingezet, en wat de exacte livedatum wordt? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief van Tel mee met Taal.  

Heb je andere vragen over de campagne? Neem dan contact op met Carolina van Langen, van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.  

Collage van 2 campagneposters Doe Meer met Taal