Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Evaluatie IDO-campagne, vierde periode

Nieuwsbericht
Vergelijken
14 december 2023
De laatste periode van de landelijke IDO-campagne zit erop. De gestelde doelen zijn alle behaald. We bekijken nu met het mediabureau welke doelgroepen met welke media-inzet het beste bereikt kunnen worden in 2024 en hoe we de resultaten per doelgroep verder kunnen verbeteren. Ook willen we meer leren over het effect van de bereikte resultaten. De evaluatie over 2023 volgt in januari, omdat we nog 1 week met tv-commercials rondom de Top 2000 tegoed hebben.
Inhoudsblokken

De vierde campagneperiode liep van 23 oktober tot 19 november 2023, plus een laatste week met tv vanaf 25 december 2023. 

Doelgroepen

  • Ouderen vanaf 65 jaar
  • Nieuwe Nederlanders
  • Jongeren van 16 tot 25 jaar

Ouderen

Ouderen vormen de primaire doelgroep van de tv-campagnes. De commercial is uitgezonden bij de publieke omroep, op prime time (hoge kijkdichtheid). Er is op gestuurd dat de doelgroep meerdere keren dezelfde boodschap voorbij ziet komen. De tv-evaluatie van periode 4 laat goede resultaten zien voor deze doelgroep. Zo kwam iemand van 65 jaar of ouder 7,6 keer in contact met de campagne. In totaal zijn er 2.680.951 mensen uit deze doelgroep minimaal één keer bereikt. Dit komt neer op 20.375.230 bruto contactmomenten totaal. 

Jongeren en nieuwe Nederlanders

Online video is net als in eerdere perioden gericht op basis van leeftijd. De benutte kanalen zijn: Ad Alliance (onder meer RTLXL en RTL Nieuws), Talpa (Kijk.nl), Mediahuis (onder meer Dumpert, Metronieuws en De Telegraaf), Xite en YouTube. Wat opvalt, is dat de doelgroep jongeren makkelijker te bereiken is dan de groep nieuwe Nederlanders. Vooral XITE is een effectief platform voor jongeren. Via YouTube en met name Duolingo werd de normaal lastig te bereiken doelgroep nieuwe Nederlanders alsnog effectief bereikt. Ook daar zijn de doelstellingen behaald. 

Meta (Facebook & Instagram) is ingezet om jongeren en nieuwe Nederlanders te bereiken. Hierbij was het doel om bereik en impressies te genereren. De prognoses voor bereik en impressies werden telkens behaald of overtroffen. Ook hier hebben de doelgroepen de uitingen vaker dan een keer gezien. Dit draagt bij aan de bekendheid van het IDO. De kosten van bereik zijn hoger dan in periode 3, vanwege hogere advertentietarieven in Q4. De inzet van Engelstalige advertenties bleek een goede toevoeging te zijn. Dit blijven we voor deze doelgroepen doen. 

De snapchat-campagne heeft ook positieve resultaten gerealiseerd. De doelstellingen zijn ruim gehaald. De inzet van 3 varianten van de advertentie heeft succesvol gewerkt.