Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Kom naar de landelijke AI-dag voor bibliotheken!

Nieuwsbericht
Vergelijken
15 november 2023
Op dinsdag 23 januari vindt op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen de landelijke AI-dag plaats voor bibliotheken. Kom je ook? Je kunt je deze dag verdiepen in artificial intelligence, oftewel kunstmatige intelligentie. Centraal staat de vraag welke invloed AI heeft op onze toekomst, specifiek onze sector.
Inhoudsblokken

Over artificial intelligence

Bibliotheken krijgen steeds meer te maken met artificial intelligence, AI. Achter de schermen: AI helpt bijvoorbeeld om databases beter doorzoekbaar te maken. Maar ook voor de schermen: hoe helpen we burgers om onderscheid te kunnen (blijven) maken tussen feiten en door AI gegenereerd nepnieuws? De mogelijkheden en kansen van AI zullen steeds groter worden. Ook de gevaren zullen toenemen. Het is daarom van belang dat we ons als sector hierin verdiepen. 

Programma 

Tijdens de landelijke AI-dag kun je allerlei workshops bijwonen. Op het programma staat onder andere een workshop AI en bibliotheekwerk, een workshop over data-ethiek en eentje waarbij je een gedeelte van de code voor de AI van een zelfrijdende auto gaat maken. Geen zorgen: onder begeleiding. Ook kun je een markt over AI bezoeken en uiteraard is er een lekkere lunch en sluiten we af met een borrel. 

De keynote is in handen van enkele kunstenaars en experts van SETUP. Zij werken samen om bijvoorbeeld installaties, beelden en vocabulaire te ontwikkelen waarmee zij de ethische en sociale implicaties van technologische ontwikkelingen invoelbaar maken. 

Bekijk het volledige programma.

Inspiratiegids

Om je voor te bereiden op de AI-dag, staat er een speciale inspiratiegids online. Hierin staan links naar interessante artikelen, video’s en sites over AI. Ook vind je er praktische informatie over de AI-dag zelf. De inspiratiegids zal steeds worden aangevuld en geactualiseerd. Bekijk de inspiratiegids alvast en doe ideeën op. (De afbeeldingen in de gids zijn trouwens gegenereerd met AI, zie het voorbeeld op deze pagina!) 

Locatie

De landelijke AI-dag vindt plaats op de Brightlands Smart Services Campus in Heerlen. Dit is een community van ondernemers, onderzoekers en studenten. Samen ontwikkelen zij nieuwe, slimme digitale diensten die de kwaliteit van leven moeten verbeteren, oftewel mensgerichte AI. Bovendien is het de thuisbasis van Cubiss, het ELSA Lab en een hub van de AI-Coalitie, de initiator van de AI-parade die sinds 2022 langs bibliotheken trekt. Op 5 minuten lopen van de Campus vind je een Q-park waar je kunt parkeren. Vanaf NS-station Heerlen is het een kwartiertje lopen naar de Campus. Lees meer over de route en de locatie in de inspiratiegids.

Organisatie

De landelijke AI-dag voor bibliotheken wordt georganiseerd door het programmateam digitaal burgerschap. Met digitaal burgerschap bedoelen we dat mensen veilig en actief mee kunnen doen in de online informatiesamenleving. Bijvoorbeeld door de kansen die AI biedt te pakken en de eventuele gevaren ervan te herkennen. 

Bibliotheken kunnen mensen helpen digitaal vaardig te worden, met workshops en lezingen onder andere. Het programma digitaal burgerschap ondersteunt bibliotheken die hiermee willen starten of experimenteren. In het team zitten vertegenwoordigers van POI’s en de KB. Op 7 december kun je een speciale trainingsdag bijwonen over digitaal burgerschap.

Aanmelden

Kom je ook, 23 januari? Fijn! Leuk je die dag te kunnen begroeten. Aanmelden kan via de inspiratiegids. Deelname is gratis.

Contact

Wil je meer weten over de landelijke AI-dag? Neem dan contact op met Dionne Klein, adviseur digitaal burgerschap bij Cubiss.

Wil je meer weten over het programma digitaal burgerschap? Neem dan contact op met Marjolein Oomes, opgavemanager digitaal burgerschap bij de KB.

 

Met AI gegenereerde afbeelding van mensen in een moderne bibliotheek.