Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Leven Zonder Letters - laaggeletterdheid centraal in nieuw tv-programma

Nieuwsbericht
Vergelijken
30 oktober 2023
Maandag wordt de eerste aflevering uitgezonden van Leven Zonder Letters (NPO 1, 21.25 uur). In dit programma volgt Frans Bauer 12 mensen die laaggeletterd zijn. Hij daagt hen uit om hun grootste onzekerheid te lijf te gaan en hun droom te laten uitkomen. En hij laat zien dat wanneer je om hulp vraagt, er veel mogelijk is. De voice-over vertelt dat je hulp kunt zoeken, ook bij de bibliotheek. Laten we deze mensen warm onthalen en verder helpen!
Inhoudsblokken
AvroTros, logo

In de eerste uitzending volgt Frans Ria en Dirk-Jan. Ria had op school moeite om mee te komen, voelde zich vaak onbegrepen en boos. Dat resulteerde erin dat ze na haar schooltijd amper kon lezen en schrijven. Haar dochters hebben haar altijd geholpen, maar nu is het tijd om het zelf te doen.
Ria wil dolgraag in een klein 45 km-autootje rijden, zodat haar wereld iets groter wordt en ze haar geliefde stad Amsterdam weer kan bezoeken. Maar hoe haal je het theoriecertificaat als je moeite hebt met lezen?

Ook Dirk-Jan heeft zijn droom opgegeven. Hij heeft een leuke baan in de groenvoorziening, maar diep in zijn hart wil hij DJ worden. Dirk-Jan heeft moeite met het opzoeken van de naamtitels en krijgt hier veel stress van.
Inmiddels zit hij weer in de schoolbanken. Nu zijn taalniveau zoveel verbeterd is, moedigt Frans hem aan toch af te rekenen met die angsten uit het verleden.

Meer informatie 

Leven Zonder Letters, vanaf maandag 30 oktober 2023 om 21.25 uur bij AVROTROS op NPO 1.