Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Loes Luca volgt laaggeletterden in serie Duidelijke Taal

Nieuwsbericht
Vergelijken
8 november 2023
Loes Luca volgt in de nieuwe documentaireserie Duidelijke Taal Rotterdammers die niet kunnen lezen en schrijven. Ze gaat met hen mee naar hun werk of naar de winkel om boodschappen te doen. Intussen interviewt ze hen. De eerste uitzending is vanavond.
Inhoudsblokken
Loes Luca voor kubuswoningen Rotterdam

De serie wordt uitgezonden op donderdagavond op NPO 2 en NPO Start van 20.25 tot 21.05 uur. 

  • Donderdag 8 november 2023, Binnen blijven - Loes Luca ontmoet Adrie en Eudia. Omdat ze beiden moeite met lezen en schrijven hebben, leven ze een eenzamer leven dan ze zouden willen. Vanzelfsprekende dingen als de tram nemen, boodschappen doen, een baan hebben of met vrienden afspreken in de stad zijn voor hen al een hele uitdaging. Verder kookt Loes bij Mixblik. Hier werken twintig vrouwen die vrij recent naar Nederland zijn gevlucht. Ze vinden elkaar tijdens het koken van maaltijden en leren tijdens dit werk de Nederlandse taal.
  • Donderdag 15 november 2023, De laan uit - Er zijn bijna geen beroepen denkbaar waarvoor je niet hoeft te kunnen lezen en schrijven. Loes Luca ontmoet Hans. Toen na jaren uitkwam dat hij laaggeletterd was, raakte hij bijna zijn baan kwijt. Bij de Van Ghentkazerne bezoekt Loes de jonge marinier Rivas, die door zijn taalachterstand anderen en zichzelf in gevaar bracht. En ze maakt kennis met Archell. Ook al heeft hij moeite met lezen en schrijven, vertellen kan hij als de beste: hij is verhalenverteller van beroep. Hij doorbrak het taboe op laaggeletterdheid door het onderwerp van zijn voorstelling te maken.
  • Donderdag 22 november 2023, Ziekmakend - Wie moeite heeft met lezen en schrijven heeft ook vaak moeite om zijn weg te vinden in het ziekenhuis, om bijsluiters van medicijnen te lezen of om de juiste verzekeringen af te sluiten. Loes Luca ontmoet Koos, die dacht dat hij zijn laaggeletterdheid had overwonnen, totdat hij ernstig ziek werd. Bij de nachtopvang van Havenzicht, waar terminale dak- en thuislozen onderdak krijgen, leert Loes hoe laaggeletterdheid je gaandeweg je leven ook kan overkómen. Elayna gebruikt haar taalachterstand om de artsen en verpleegkundigen van het Erasmus Medisch Centrum te laten zien hoe zij mensen als haar beter kunnen helpen.
  • Donderdag 29 november 2023, Eigen schuld - Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, hebben vaak ook financiële problemen. Loes bezoekt Eudia. Haar omgeving maakte misbruik van haar laaggeletterdheid waardoor ze voor tienduizenden euro’s aan schulden had. Sociaal werker Sher ziet hoe gebrekkige taalkennis en schulden samengaan. In Charlois en IJsselmonde helpt zij bewoners met het ontcijferen van de moeilijke brieven van de gemeente en de Belastingdienst. Loes bezoekt ook S.V. Gio, opgericht door Giovanni van Bronckhorst, waar vaak in armoede opgroeiende Rotterdamse kinderen uit groep 7 en 8, niet alleen de basisvaardigheden krijgen bijgespijkerd, maar ook gecoachd worden in meer zelfvertrouwen hebben. 

Op deze pagina vind je ook een interview met Loes Luca.