Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Nieuw: Berichten over uw buurt ontvangen via e-mail

Nieuwsbericht
Vergelijken
15 november 2023
Vanaf november is er een nieuwe dienst voor inwoners van Nederland: Berichten over uw Buurt. De dienst meldt via e-mail bekendmakingen van de overheid. Die gaan bijvoorbeeld over een vergunning om een huis te verbouwen, een boom te kappen of een buurtfeest te houden. In de bekendmakingen zien mensen waar ze moeten zijn voor meer informatie en hoe ze bezwaar kunnen maken. Je kunt hier vragen over krijgen in het IDO. Er is een communicatietoolkit.
Inhoudsblokken
Animatietekening van vrouw die naar beeldscherm kijkt met Berichten over uw Buurt

Hoe het werkt

Overheid.nl stuurt maximaal één keer per week een Berichten over uw Buurt-e-mail. Alle inwoners van Nederland krijgen zo’n e-mail als zij 25 jaar of ouder zijn én een MijnOverheid-account hebben waaraan een e-mailadres is gekoppeld. Als er geen bekendmakingen zijn, wordt er geen e-mail verstuurd.

Men krijgt de mails automatisch. Als mensen geen interesse hebben, kunnen ze de mails makkelijk stopzetten:

  • zonder inloggen via de afmeldlink in de e-mail
  • op de website van MijnOverheid - ga naar het menu Wonen, klik op Berichten over uw Buurt en pas persoonlijke voorkeuren aan.

Mensen kunnen zelf aangeven hoe vaak ze de mails willen ontvangen. Ook het gebied waarover de bekendmakingen gaan kunnen ze zelf aanpassen (van 125 meter tot 3 kilometer rond het woonadres). Dit is in te stellen via MijnOverheid.nl. 

Stapsgewijze uitrol

De uitrol van Berichten over uw Buurt is in november gestart en verloopt stapsgewijs per gemeente. De start verschilt dus per gemeente.

Welkomstmail

Iedereen krijgt eenmalig een welkomstmail van Overheid.nl met als onderwerp 'Welkom bij Berichten over uw Buurt'. In de e-mail staat kort uitgelegd wat Berichten over uw Buurt is en hoe het werkt. In de welkomstmail kunnen één of meer bekendmakingen opgenomen zijn. 

Wie zich niet afmeldt, ontvangt maximaal één keer per week een e-mail met actuele bekendmakingen. Het onderwerp van deze e-mail is 'Berichten over uw Buurt'. 

Zelfgekozen adres

Wil iemand e-mails ontvangen met bekendmakingen voor een ander adres dan het eigen woonadres, dan kan dat via https://www.overheid.nl/berichten-over-uw-buurt.

Doel

Het doel van de nieuwe dienst is mensen actiever en transparanter te informeren over bekendmakingen over hun eigen woonomgeving. Als zij het bijvoorbeeld niet eens zijn met een bepaalde vergunning of een besluit, dan is inspraak mogelijk of kunnen zij bezwaar maken. 

Communicatietoolkit

Bekijk de communicatietoolkit met onder meer een animatiefilmpje, voorbeeldberichten en -interview, afbeeldingen en veelgestelde vragen.