Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Nieuws van Stichting Digisterker

Nieuwsbericht
Vergelijken
9 mei 2023
Nieuw: Digisnapjes - korte lessen over de digitale overheid waarin je in nog geen 5 minuten iets leert. Ook nieuw: DigiVitaler-lessen over het patiëntenportaal uitgebreid met een voorgestructureerde PowerPoint waar je schermafbeeldingen van lokale patiëntenportalen in kunt plakken. Tot slot: informatie ter ondersteuning van het gesprek met de gemeente over wat de bibliotheek met het Digisterker-aanbod kan bieden en hoe dit aansluit op de gemeentelijke digitale dienstverlening.
Inhoudsblokken
Stichting Digisterker, logo

Digisnapjes - korte lessen over de digitale overheid

Een Digisnapje is een korte les waarin een cursist in nog geen 5 minuten iets leert, iets doet en op weg wordt geholpen. Een Digisnapje is te bekijken op telefoon of tablet. Je kunt een Digisnapje gebruiken als inleiding en voorbereiding op een les in de cursus Digisterker – Werken met de e-overheid. Ook kun je bezoekers van het IDO erop wijzen.

De Digisnapjes gaan over:

  • Wat kun je regelen bij de gemeente?
  • Kan ik energietoeslag aanvragen?
  • Hoe verleng je online je rijbewijs?
  • Hoe log je veilig in met DigD?
  • Wat zijn mijn-omgevingen?

Binnenkort komen er nog meer Digisnapjes bij. 

Lees meer over Digisnapjes op de website van Stichting Digisterker. 

DigiVitaler-lessen over het patiëntenportaal uitgebreid

Wil je aan jouw cursisten laten zien hoe het patiëntenportaal van de huisarts of het ziekenhuis in de buurt eruit ziet? Gebruik dan de nieuwe voorgestructureerde PowerPoint-presentatie, waarin je zelf schermafbeeldingen van dit patiëntenportaal kunt plakken. Dit als aanvulling op de demo-portalen waarin de cursisten oefenen bij de DigiVitaler-lessen over het patiëntenportaal.

Lees meer over de uitbreiding van de DigiVitaler-lessen op de website van Stichting Digisterker. 

Digisterker interessant voor gemeenten

De bibliotheek is een belangrijke samenwerkingspartner voor gemeenten rond basisvaardigheden, met name via de IDO's. De bibliotheek biedt taal- en digitale vaardigheidscursussen aan, zoals Klik & Tik van Oefenen.nl en Digisterker – Werken met de e-overheid. Maar wat veel gemeenten (nog) niet weten, is dat dit aanbod aansluit op de gemeentelijke digitale dienstverlening. Voor bijna alle circa 340 gemeenten is er in het lesprogramma een les beschikbaar over de eigen gemeentelijke website en de zaken die je er digitaal kunt regelen. Cursisten leren het hoe en wat hiervan. 

Hoe je de gemeente kunt informeren, lees je in brochure Digisterker interessant voor de gemeente
Voor gemeenten is deze informatie ook op een rij gezet op de informatiepagina voor gemeenten.