Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Nieuws van Stichting Digisterker

Nieuwsbericht
Vergelijken
5 oktober 2023
In dit bericht: Stichting Digisterker start pilot Samenwerking bibliotheek, onderwijs en jongerenwerk; Nieuw lesmateriaal over Mijnpensioenoverzicht.nl gebruiken; Nieuw Digisnapje over inschrijven voor een sociale huurwoning; Leren werken met specifieke gemeentewebsites; en 2 interviews over werken met het Digisterker-aanbod.
Inhoudsblokken
Stichting Digisterker, logo

Samenwerking bibliotheek, onderwijs en jongerenwerk

Stichting Digisterker is gestart met een pilot in 3 gemeenten. Bibliotheken, jongerenwerk en scholen gaan samen aan de slag om jongeren beter te bereiken, voor te lichten en te ondersteunen bij het gebruik van digitale diensten van de overheid en ander zakelijke organisaties. Zij onderzoeken welke rol elke organisatie hierin kan spelen en hoe de samenwerking structureel te maken. De resultaten worden eind 2024 landelijk gepubliceerd. Naast het ministerie van BZK ondersteunt ook het GO Fonds deze ontwikkeling.

Nieuw hoofstuk Mijnpensioenoverzicht.nl gebruiken

De cursus Digisterker – Werken met de e-overheid is onderdeel van het landelijk ingekochte educatieve aanbod voor bibliotheken. De module ‘Gebruiken – mijn-omgevingen’ is uitgebreid met een nieuw hoofdstuk: Mijnpensioenoverzicht.nl gebruiken.

Lees het bericht over het nieuwe hoofdstuk Mijnpensioenoverzicht.nl   

Nieuw Digisnapje: inschrijven sociale huurwoning

De Digisnapjes zijn korte lessen waarin je in 5 minuten iets leert. De nieuwste aanwinst gaat over hoe je je inschrijft voor een sociale huurwoning. De Digisnapjes sluiten inhoudelijk aan op de cursus Digisterker – Werken met de e-overheid. Ook kun je je bezoekers van het IDO erop wijzen.

Lees het bericht over het nieuwe Digisnapje Sociale huurwoning   

Leren werken met gemeentewebsites 

Veel gemeenten weten nog niet dat de cursus Digisterker - werken met de e-overheid aansluit op de gemeentelijke digitale dienstverlening. Zo is er voor bijna alle circa 340 gemeenten een les over de eigen gemeentelijke website. Deze informatie is ook interessant voor jou als IDO-medewerker: je krijgt er snel een goed beeld mee van de gemeentelijke digitale dienstverlening.

Lees het bericht over Leren werken met gemeentewebsites   

Interviews over aanbod Digisterker

  • Digisterker voor anderstaligen in Bibliotheek Dalfsen

In coronatijd wilde een groepje anderstalige vrouwen digitaal vaardiger worden en meer leren over werken met de digitale overheid. De gemeente Nieuwleusen zocht contact met Sabine Sijbom, Taalpuntcoördinator bij Bibliotheek Dalfsen. In juni 2021 startte Sabine met de cursus Digisterker voor anderstaligen. Lees het interview over Digisterker voor anderstaligen

  • Workshop patiëntenportaal door BIJ de bieb en Gelre Ziekenhuizen

Afgelopen zomer was er in Warnsveld een workshop over het patiëntenportaal ziekenhuis, georganiseerd door BIJ de bieb en Gelre Ziekenhuizen. In dit interview vertellen Eddie Klaasen (specialist Digitale vaardigheden bij BIJ de bieb) en Hanneke Zweekhorst (projectleider Digitale zorg bij Gelre Ziekenhuizen) over de workshop en hun samenwerking. Lees het interview over de workshop patiëntenportaal