Subsidie
Stichting Pica heeft aan de KB een subsidie toegekend voor het project MAKERLAB. Op acht plaatsen in het land worden makerplaatsen ingericht waarin wordt geëxperimenteerd met verschillende vormen van programmering, uitrusting en inbedding in de lokale omgeving. Het project is een samenwerking van TU Delft, Hogeschool Rotterdam, Fers, Bibliotheek Hoeksche Waard, Bibliotheek Oldenzaal, Bibliotheek Rivierenland, Bibliotheek Zuidoost Fryslân, de Bibliotheek Hilversum, de Bibliotheek Westland, de Bibliotheek Rijn en Venen en ZINiN.
Samenwerking en netwerk
In dit project staat samenwerking centraal. De acht bibliotheken zullen fungeren als living lab: zij zullen experimenteren met het ontwerp, de inrichting en de programmering van hun makerplaats. Binnen het project is monitoring van de impact een belangrijk element, evenals netwerkvorming en kennisdeling. Er wordt een peer group gevormd met voorlopers uit de sector, die fungeren als critical friends. De opgedane kennis wordt op verschillende momenten gedeeld met het bibliotheekveld en met experts uit andere sectoren, zodat iedereen van dit project profiteert.
Makerplaatsen
Een makerplaats is een publiekelijk toegankelijke creatieve doe-het-zelfruimte waar mensen kunnen samenkomen om te creëren, uit te vinden en te leren. Ze sluiten aan op de natuurlijke behoefte van mensen om te leren door te maken. In de context van een leven lang ontwikkelen zijn bibliotheken de aangewezen plek om levenslange nieuwsgierigheid te voeden.
Handboek Makerlab
De inzichten van project Makerlab zijn nu gebundeld in het Handboek MAKERLAB, een praktische publicatie voor beleidsmakers en medewerkers. Download het handboek via de link hieronder.
Toolkit MAKERLAB
In deze toolkit vind je alle documenten waarnaar verwezen wordt in het Handboek MAKERLAB, zoals de designbestanden voor de BOXIT en meetinstrumenten voor de impactmeting.
Meer lezen
- Bieb-a-palooza (2018). Makerplaatsen en Design Thinking.
- Caso, O. & Kuijper, J. (2019). Atlas: Makerspaces in Public Libraries in The Netherlands. Delft: TU Delft, faculteit Bouwkunde.
- Hermans, M. (2018). Makerplaatsen in Nederlandse bibliotheken. Bibliotheekblad, 10, p. 34-35.
- Jochumsen, H., Skot-Hansen, D. Rasmussen, C. H. (2015). Towards Culture 3.0 - Performative Space in the Public Library. International Journal of Cultural Policy, 23(4), p. 1-13.
- KB (2018). Makerplaatsen in openbare bibliotheken. Den Haag: KB.
- KB (2019). Mediawijsheid en de openbare bibliotheek: van warenhuis naar wegwijzer tot werkplaats. Visie Mediawijsheid 2016-2018. Den Haag: KB.
- KB (2021). Makerplaatsen in de bibliotheek. Den Haag: KB.
- Mediawijzer.net (2015). Jaarplan Mediawijzer.net 2016. Zoetermeer: Mediawijzer.net.
- Meer, T. van der (2016). Steeds meer makersplaatsen in openbare bibliotheken. IP | Vakblad voor informatieprofessionals, 7, p. 7-9.
- Platform Onderwijs2032 (2016). Eindadvies Ons Onderwijs2032. Den Haag: Platform Onderwijs2032.
- Troxler, P., Visser, E., & Hennekes, M. (2018). Roadmap makerplaatsen. Van knutselen 2.0 naar leren met 21ste eeuwse vaardigheden. Rotterdam: Kenniscentrum Creating010 & Hogeschool Rotterdam.
- Willingham, T. & De Boer, J. (2015). Makerspaces in Libraries. New York, Verenigde Staten: Rowman & Littlefield.
- Willingham, T. (2018). Library Makerspaces: The Complete Guide. New York, Verenigde Staten: Rowman & Littlefield.