Basisvaardigheden volwassenen
Logo
Afbeelding
Vrouw kijkt over een rij boeken

Leesclub voor laaggeletterden

Met een Leesclub Laaggeletterden ervaren volwassenen dat lezen ook leuk kan zijn. Belevend en herkennend lezen kan laaggeletterden een positieve leeservaring bezorgen. Voorlezen wordt hierbij als middel ingezet. Anderstaligen oefenen het lezen, vergroten hun woordenschat en ontmoeten andere mensen in de bibliotheek.
Inhoudsblokken
Vrouw kijkt over een rij boeken

Een leesclub opzetten

Wat lees je?

  • Adviescollectie - toegankelijk leesmateriaal voor zelfstandig lezen, voor laaggeletterden (NT1) en anderstaligen (NT2 en AlfaNT2). Lezen voor je plezier, thuis of in het Taalhuis. Zie de verantwoording voor keuze van leesboekjes.
  • Handleiding Eenvoudig Communiceren (hoofdstuk 6) - titels in de Adviescollectie hebben hier een andere niveau-aanduiding.
  • Boekenlijst voor leeskringen eenvoudig lezen., Probiblio - ruim 80 titels op verschillende niveaus met uitgebreide beschrijving. 
  • Nieuwsberichten en actualiteit lenen zich er goed voor om samen te lezen en bespreken:
    -  De Start!-krant, Uitgeverij Eenvoudig Communiceren - voor mensen die moeite hebben met (Nederlands) lezen. De krant, digitaal en fysiek, biedt nieuws en entertainment.
    De Slimme Nieuwslezer - krant op de computer, speciaal voor mensen die graag willen leren. Iedere dag staat het nieuws klaar met uitleg van moeilijke woorden. Zelfstandig, met een taalmaatjes of in een groep te bekijken.

Leesclub verdiepen

  • Leesclubs lezen veel boekjes uit de serie Leeslicht van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Het boek Leeswijzer bevat oefenmateriaal om het leesproces van de cursisten te bevorderen en verdiepen. Met hulpmiddelen voor het lezen zelf, zoals een leeslineaal en een leesdagboek. Geschikt voor vrijwilligers die werken met zwakke lezers en/of nieuwkomers.
  • Uitgeverij De Stiep Educatief heeft bij veel boeken werkbladen voor methodisch en thematisch werken aan leesbeleving. Onder andere Lees je mee, met werkbladen voor algemeen gebruik. Bij diverse boeken horen gratis podcasts, bijvoorbeeld Jans en Martha. Het hele verhaal staat in Mijn hart, voor altijd van jou. Geschikt voor Nederlands- en anderstalige deelnemers.

Promotie