Basisvaardigheden volwassenen
Logo
Afbeelding
Meisje kijkt boven boeken uit

Leesclub voor laaggeletterden

Met een Leesclub Laaggeletterden ervaren volwassenen dat lezen ook leuk kan zijn. Belevend en herkennend lezen kan laaggeletterden een positieve leeservaring bezorgen.
Inhoudsblokken

Voorlezen wordt als middel ingezet om het leesplezier te vergroten. Anderstaligen oefenen het lezen, vergroten hun woordenschat en ontmoeten andere mensen in de bibliotheek.

Taal op Scherp schreef Het organiseren van een leesclub; waar moet je aan denken, wat moet je organiseren en hoe pak je het aan. Hierin wordt verteld wat er bij ‘belevend voorlezen’ komt kijken.

Meisje kijkt boven boeken uit

Wat lees je?

  • In de Adviescollectie vind je toegankelijk leesmateriaal voor zelfstandig lezen, voor laaggeletterden (NT1’ers) en anderstaligen (NT2’ers en AlfaNT2’ers). Lezen voor je plezier, thuis of in de leeshoek van het Taalhuis. Zie de verantwoording voor keuze van leesboekjes.
  • Handleiding van Eenvoudig Communiceren (hoofdstuk 6): titels die in de Adviescollectie staan, hebben bij hen een andere niveau-aanduiding.
  • Probiblio heeft een Boekenlijst voor leeskringen eenvoudig lezen. Ruim 80 titels van verschillende niveaus met uitgebreide beschrijving. Van A1naarA2 , A2 en A2naarB1; belangrijk om te weten of een boek geschikt is voor de leesclub. 
  • Nieuwsberichten en actualiteit lenen zich er goed voor om met elkaar te lezen en bespreken: 
  1. De Start!-krant van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren is voor mensen die moeite hebben met (Nederlands) lezen. De krant, digitaal en fysiek, biedt nieuws en entertainment. 
  2. De Slimme Nieuwslezer is een krant op de computer, speciaal gemaakt voor mensen die graag willen leren. Iedere dag staat het nieuws klaar met uitleg van moeilijke woorden. Zelfstandig, met een taalmaatjes of in een groep te bekijken.

Leesclub verdiepen

  • Leesclubs lezen veel boekjes uit de serie Leeslicht van Uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Het boek Leeswijzer bevat oefenmateriaal om het leesproces van de cursisten te bevorderen en verdiepen. Ook bevat het boek hulpmiddelen voor het lezen zelf, zoals een leesliniaal en een leesdagboek. Geschikt voor vrijwilligers die werken met zwakke lezers en/of nieuwkomers.
  • Uitgeverij De Stiep Educatief heeft bij veel boeken werkbladen voor methodisch en thematisch werken aan leesbeleving. Onder andere Lees je mee, met werkbladen voor algemeen gebruik. Bij diverse boeken horen gratis podcasts, bijvoorbeeld Jans en Martha die in de oorlog proberen samen hun leven te leiden. Het hele verhaal staat in Mijn hart, voor altijd van jou. Geschikt voor Nederlands- en anderstalige deelnemers.

Promotie