Digitale geletterdheid jeugd
Logo
Afbeelding
Hackshield in de bieb

Hackshield in de bieb

HackShield in de Bieb is een Augmented Reality Quest waar kinderen in groep 7 en 8 van het po in groepsverband de strijd tegen desinformatie aangaan. Met een tablet (niet inbegrepen) gaan zij op zoek naar in de bieb verstopte QR-magneten waarmee nepnieuws opgespoord wordt. Daarna gaan de spelers in boeken, kranten en andere betrouwbare bronnen op zoek naar de échte informatie, om zo desinformatie uit de bibliotheek te verbannen.
Inhoudsblokken
Hackshield in de bieb

Spelenderwijs digitaal weerbaar worden, dat is de bedoeling van het interactieve spel HackShield in de Bieb: een nieuwe AR-game voor kinderen van 8-12 jaar. Samen met hoofdpersoon Lux leren jonge spelers desinformatie herkennen en omgaan met nepnieuws.

In deze Augmented Reality-game draait het om het (kwade) volk van Ignos, dat desinformatie wil verspreiden en kennis wil vernietigen. Het (goede) volk van hoofdpersoon Lux moet dat voorkomen. Lux weet heel goed hoe je desinformatie moet voorkomen in boeken, maar hoe doe je dat in het huidige gedigitaliseerde tijdperk? De spelers van de game zijn Cyber Agents die Lux gaan helpen. Met opdrachten op een tablet gaan kinderen in groepjes de bibliotheek in, op zoek naar antwoorden. Als ieder groepje (binnen de tijd) de goede antwoorden weet in te vullen, verslaan ze het volk van Ignos en zal de bibliotheek gered zijn van desinformatie.

Ontwikkeling Hackshield in de bieb

In samenwerking met partners, politie en vele gemeenten zijn al meer dan zeventigduizend kinderen bereikt met Hackshield de game en Hackshield in de Klas. Nu is er ook Hackshield in de Bieb, ontwikkeld in samenwerking met gemeente Amsterdam, OBA, Probiblio, Het Mediateam, SIDN en Saxion. 

Hackshield in de Bieb bestaat uit een leskist. Deze leskist bevat al het nodige materiaal om groepen kinderen en klassen te verwelkomen. Bibliotheken kunnen de kist eenmalig aanschaffen voor 599 euro per locatie; het enige wat nodig is, is een aantal tablets. De opbrengst komt ten goede aan het onderhoud en de doorontwikkeling van HackShield in de Bieb. Bibliotheken betalen naast de eenmalige aanschafkosten voor de leskist geen gebruikskosten of licenties. Klassen kunnen naar de bibliotheek komen voor de game, maar HackShield biedt ook materiaal aan dat bibliotheken kunnen meenemen naar scholen ter ondersteuning van lessen met het thema desinformatie. De leskist is onder meer te koop bij ProBiblio en Cubiss, en bij HackShield zelf.

Hoe bestel je Hackshield in de bieb

Ga voor meer informatie naar Hackshield in de bieb en/of lees deze folder