Informatie voor het bibliotheeknetwerk

LEES-app voor vmbo-leerlingen en mbo-studenten gelanceerd

Nieuwsbericht
Vergelijken
13 september 2023
De online Bibliotheek lanceert vandaag de LEES-app. Hiermee krijgen vmbo-leerlingen en mbo-studenten een jaar lang gratis toegang tot 120 e-books en luisterboeken. Het doel is het leesplezier onder jongeren te stimuleren en hen bekender te maken met de mogelijkheid om digitaal te lezen en luisteren via de online Bibliotheek.
Inhoudsblokken

De LEES-app wordt gelanceerd als pilot en is gedurende 1 jaar actief, tot september 2024. Tijdens deze pilotperiode zullen leesconsulenten van bibliotheken samen met vmbo- en mbo-docenten de app actief onder de aandacht brengen. Ook wordt onderzocht tot welk leesgedrag de app aanzet. Jongeren hoeven geen lid te zijn van de Bibliotheek om de app gebruiken: na het downloaden kunnen zij meteen lezen.

Dreigende laaggeletterdheid

De app is bedoeld om het leesplezier onder jongeren te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat dit belangrijk is. Nederlandse jongeren scoren op het gebied van leesvaardigheid het laagst van alle leeftijdsgenoten die hier binnen 15 EU-landen op gemonitord worden. Een kwart van hen dreigt zelfs laaggeletterd te blijven.

Toch valt het stimuleren van jongeren om te lezen niet mee. Lieke Hoefs, coördinator online Bibliotheek: ‘Veertig procent van de Nederlandse 12 tot 19-jarigen die voor een zojuist verschenen onderzoek werden bevraagd noemt lezen saai. Zesentwintig procent zegt niet goed wegwijs te kunnen worden in het grote aanbod. Om die reden hebben we scherp gekeken naar de samenstelling van de 120 gratis titels in de LEES-app. Van sportbiografieën tot spannende thrillers en van boeken van komieken tot youngadultromans; wil je jongeren aan het lezen krijgen, dan moet het aanbod laagdrempelig zijn en heel goed passen bij hun interesses.’ Eerder werd al bekendgemaakt welke 120 titels dit zijn.

Nieuwe verhalen

Omslagen van Hoog Catharijne en Snel geld in de LEES-app.

Speciaal voor de app hebben auteurs Joost Oomen en Khalid Boudou ook nieuwe verhalen geschreven. Oomen schreef Hoog Catharijne en Boudou Snel geld. De lancering van de LEES-app vindt plaats aan de vooravond van de Boekenweek van Jongeren, die loopt van 15 t/m 24 september. Traditiegetrouw wordt daarbij het fysieke boekenweekgeschenk 3PAK uitgegeven. Hier staan ditmaal verhalen in van Nydia van Voorthuizen en Marie Lotte Hagen, Rima Orie en Philip Huff. Deze verhalen zullen ook als e-books en luisterboeken verschijnen in de LEES-app.