Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Thuisgebruik voor bronnen uit het Basispakket 2019

Nieuwsbericht
Vergelijken
18 februari 2019
Een mijlpaal voor openbare bibliotheken: de ingekochte digitale bronnen zijn sinds medio februari ook voor bibliotheekleden thuis beschikbaar.
Inhoudsblokken

Al behoorlijk wat jaren worden er, behalve e-books en luisterboeken, ook digitale bronnen ingekocht voor openbare bibliotheken. De inkoop hiervan is centraal geregeld via de KB-inkoopcommissie. De woordenboeken van Van Dale, de Uittrekselbank en LiteRom van NBD Biblion, een theoriecursus voor het rijbewijs, voorleesfilmpjes en nog veel meer: ze zijn allemaal te raadplegen en te doorzoeken in de bibliotheek.

Sinds het begin van de centrale inkoop bestond bij bibliotheken de wens om de bronnen ook beschikbaar te stellen aan bibliotheekleden thuis. Het bleek een complex en - daardoor - lang traject, maar nu is het gelukt: praktisch alle ingekochte bronnen zijn nu ook thuis toegankelijk.

Hoe het werkt

Als bibliotheek hoeft je voor thuisgebruik weinig te doen. De specifieke url’s van de bronnen zoals ze binnen de vestigingen werken, bieden ook de toegang voor thuis. Op basis van IP-herkenning krijgen bezoekers in de vestigingen direct toegang tot de bron. Thuis moet je eerst inloggen met een (geldig) bibliotheekabonnement voor je doorgaat naar de bron. Bibliotheekleden vinden de bronnen via de eigen lokale bibliotheeksite of via bibliotheek.nl.

Meer informatie op MetdeKBLet op: sommige url’s zijn aangepast. Op MetdeKB (inlog vereist) vind je de actuele en juiste url’s en zie je voor welke bronnen thuisgebruik mogelijk is.