Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Verkiezingskrant in gewone taal

Nieuwsbericht
Vergelijken
11 oktober 2023
Op 22 november 2023 is er de Tweede Kamerverkiezing. Speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, heeft ProDemos een Verkiezingskrant in gewone taal gemaakt. Je kunt de krant bekijken en gratis bestellen in een pakket van 30 stuks. Ook zijn een gratis lesbrief en instructiekaarten beschikbaar via Stichting Lezen en Schrijven.
Inhoudsblokken
Omslag van de Verkiezingskrant 22 november 2023

Waarom een Verkiezingskrant in gewone taal?

Voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven, kan het een uitdaging zijn om een stembiljet te begrijpen of op te zoeken wat de plannen zijn van politieke partijen. Met als mogelijk gevolg dat kiezers niet goed voorbereid naar de stembus gaan of zelfs helemaal niet. De Verkiezingskrant in gewone taal van ProDemos helpt dit voorkomen. 

De krant is ontwikkeld door ProDemos in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven, Stichting ABC en Het Begint met Taal.

De Verkiezingskrant beantwoordt de volgende vragen:

  • Wat doet de Tweede Kamer
  • Waarom stemmen?
  • Hoe bepaal je op wie je gaat stemmen?
  • Stemmen: hoe doe je dat?
  • Stemmen: wat mag wel en wat mag niet?

Bestel de Verkiezingskrant in gewone taal

Help mee de Verkiezingskrant te verspreiden. De Verkiezingskrant is in pakketten van 30 stuks te bestellen. Een pakket kranten is gratis. Voor verzending tot 10 pakketten worden geen verzendkosten in rekening gebracht.
Let op: er is een beperkte oplage.

Meer informatie en bestellen

Lees het bericht over de Verkiezingskracht in begrijpelijke taal

Stichting Lezen en Schrijven heeft een bijbehorende gratis lesbrief en instructiekaarten voor docenten en vrijwilligers ontwikkeld. 
Lees het bericht over de lesbrief en instructiekaarten.

Meer over Tweede Kamerverkiezingen 

Bekijk ook de uitgebreide pagina over de Tweede Kamerverkiezingen op de website van Cubiss: veel suggesties om mensen die stemmen lastig vinden te ondersteunen. 

Klik voor Tweede Kamerverkiezingen 2023 op de website van Cubiss