Gebruik DigiHulplijn onderzocht

10 februari 2021
Het gebruik van de DigiHulplijn is onderzocht op aantallen en soorten vragen. Het aantal inkomende telefoontjes van mei 2020 tot en met november 2020 bedraagt zo'n 100 per maand. Vanaf november groeit het aantal vragen gestaag en in december zaten we op 177 vragen per maand.

Meestgestelde vragen

• Hoe kan ik aanspraak maken op een laptop of tablet?
  • Vragen over de ontvangen laptop of tablet
  • Vragen over deelname of bijdragen aan de DigiHulplijn en de initiatieven
Digi-Hulplijn - logo

Voorbeelden van gestelde vragen

• Hoe kom ik in aanmerking voor een laptop?
  • Aanvraag ingediend voor een laptop/tablet, maar nog niks vernomen.Wanneer krijg ik een reactie?
  • Laptop ontvangen, maar werkt niet goed. Hoe kan ik dit oplossen?
  • Mijn e-mail werkt niet goed. Kan iemand aan huis komen om het op te lossen?
  • Hoe installeer ik mijn corona-app?
  • Ik ben mijn wachtwoord vergeten van de laptop. Hoe los ik dit op?
  • Ik ben mijn foto’s verloren van mijn laptop, hoe krijg ik ze terug?
  • Hoe installeer ik Chrome en Netflix?
  • Mijn organisatie is geïnteresseerd in de DigiHulplijn. Hoe kan ik bijdragen?
  • Hoe kan ik een foto versturen via e-mail?
  • Hoe kan ik boeken van de bibliotheek  op mijn e-reader zetten?
  • Ik heb een abonnement op de bibliotheek, maar ben mijn wachtwoord kwijt. Hoe los ik dit op?
  • Hoe kan ik een Zoom-meeting bijwonen?
  • Ik heb problemen met het installeren van mijn Albert Heijn -app, kan je mij helpen?

DigiHulplijn en bibliotheek

De bibliotheek kan de hulplijn inzetten als extra service naast het fysieke en/of online aanbod voor niet-digivaardige mensen. De lijn zal ook doorverwijzen naar het lokale digivaardigheidsaanbod van de bibliotheek. Deze doorverwijzing vindt plaats op basis van de gegevens die bibliotheken hebben ingevoerd in G!DS.

Promotiemateriaal

Help het nummer bekend maken. Om de DigiHulplijn te promoten heeft in november iedere bibliotheekorganisatie op de hoofdvestiging een proefpakketje ontvangen met wat voorbeeld-promotiemateriaal. Je kunt voor alle vestigingen divers promotiemateriaal (van posters tot kant-en-klare tweets) downloaden en bestellen.

Filmpjes

Er zijn nieuwe filmpjes in ontwikkeling om de hulplijn onder de aandacht te brengen. Zodra ze beschikbaar zijn, publiceren we dat op Bnetwerk en in de nieuwsbrief Bnetwerk Basisvaardigheden volwassenen.

Blueprint-pagina

Heb je ook behoefte aan een blueprint-pagina DigiHulplijn? Geef dat dan door op MetdeKB. Bij voldoende belangstelling kunnen we zo'n pagina voor WaaS-websites ontwikkelen.

Achtergrond

Vorig najaar is de DigiHulplijn 0800-1508 geïntroduceerd, een initiatief van de Alliantie Digitaal Samenleven, waarin ook de KB participeert. De DigiHulplijn is een gratis telefoonnummer dat mensen met digitale vragen helpt, zodat iedereen online kan (blijven) meedoen.