IDO, landelijke campagne

6 november 2020
De landelijke campagne Informatiepunt Digitale Overheid start op 15 februari. Er moeten dan voldoende IDO's zijn geopend. Zorg - ondanks de coronamaatregelen - dat ook jullie IDO tijdig start, al is het kleiner dan eerder bedacht.

De campagne start op 15 februari 2021. We hebben voor deze periode gekozen omdat we dan de tv-zendtijd relatief voordelig kunnen inkopen. Zo hebben we voor hetzelfde geld meer exposure. Vanaf half februari kun je dus meer vragen verwachten in de bibliotheek. Zorg dus dat mensen geholpen kunnen worden en dat medewerkers er bekend mee zijn.

(Bescheiden) opening

Informatiepunt Digitale Overheid, logo
    Body

Een opening hoeft niet per se spectaculair te zijn. Als het niet lukt om een 'grootse' opening te organiseren, start dan kleinschalig en zorg dat het IDO zichtbaar is. Je komt al een heel eind met de volgende stappen:

• Zorg dat medewerkers op de hoogte zijn en de e-learning hebben gevolgd. Van de vaardigheidstraining is een online variant ontwikkeld met een acteur. Wil je overleggen welke optie - fysiek of online -de beste is voor jouw bibliotheek? Jouw POI-contactpersoon adviseert je graag.
    • Informeer de lokale partners.
    • Richt met het (aanpasbare) promotiemateriaal in de marketingtoolkit een herkenbare plek in en communiceer erover in je werkgebied.

Los van de ontwikkelingen rond het coronavirus, is het goed om de voorbereidingen voort te zetten. Met name de 1-op-1-dienstverlening is binnen de richtlijnen een optie. Veel bibliotheken laten hun spreekuren doorgaan. Inmiddels zijn er 50 IDO's geopend.

Marketing

In de marketingtoolkit IDO vind je ook videomateriaal en foto’s die straks worden gebruikt voor de landelijke tv- en online campagne. Je kunt dit materiaal nu al gebruiken voor lokale marketing. De video’s en foto’s zijn rechtenvrij tot 5 november 2022. Je mag ze alleen gebruiken voor de lokale promotie van het IDO.

Handreiking Lokale campagne

In december komt er een handreiking die tools geeft om in te haken op de landelijke campagne in februari. Je kunt met de tips natuurlijk ook al eerder lokaal aan de slag.

Presentaties landelijke IDO-campagne en lokale marketing

Op 29 september organiseerde Probiblio het webinar ‘Zo breng je het IDO lokaal onder de aandacht’. Hierin vertelden Stephanie Verhagen van de KB over de landelijke campagne in februari en Kerstin Cabajal Henken van Probiblio hield een presentatie over de marketingaanpak per scenario. Bekijk de samenvattingen, presentaties en filmpjes