Dit najaar start de publiekscommunicatie met publiekscampagnes op 3 thema’s:
- ‘social engineering’ (cybercriminelen proberen contact te leggen met een mogelijk slachtoffer: onder meer per e-mail, tekstbericht of telefonisch. Ze proberen iemand onder druk te zetten, of door gebruik van psychologische trucs iemand om de tuin te leiden) - De aftrap van de eerste campagne is voorzien in oktober 2023.
- multi-factor authenticatie (inloggen in 2 stappen) - De campagne volgt later in najaar 2023.
- software-updates - Later in najaar 2023 start een nieuwe ronde van de publiekscampagne om mensen software-updates te laten doen.
Lokale aanpak
Om de campagne zo effectief mogelijk te maken, werkt de overheid met een nationale én lokale aanpak. Cybercrime en online fraude kunnen iedereen overkomen. Daarom vindt de overheid het belangrijk om mensen lokaal en via de eigen persoonlijke omgeving van goede informatie en handelingsperspectief te voorzien. Naar verwachting is het effect van campagnes groter door aan te sluiten bij de belevingswereld en de eigen omgeving van alle doelgroepen, of ze nu jong zijn of oud, laag- of hooggeletterd, uit stad of platteland, met veel of weinig digitale vaardigheden.
Gemeenten
Gemeenten vervullen een spilfunctie in het weerbaar maken van burgers. Zij zijn actief in de wereld van cybercrime-preventie, cybersecurity en online fraude. De City Deal Cybercrime is daar een voorbeeld van, net als de groep ‘cyberburgemeesters’ die zich hard maakt voor meer aandacht voor cyberonderwerpen. Op advies van gemeenten is in de Nederlandse Cybersecurity Strategie opgenomen dat campagnes worden georganiseerd in samenwerking met gemeenten voor optimale inzet van de beschikbare gemeentelijke en lokale communicatiekanalen.
Rol voor bibliotheken
Samen met de VOB kijken we vanuit de programma’s Digitaal burgerschap én Bibliotheek en basisvaardigheden welke mogelijke rol er is voor bibliotheken, aansluitend op de campagnes. Uitwisseling van ervaringen, praktische tips, inzet van tools, zijn bijvoorbeeld mogelijkheden.
Ter ondersteuning stelt de Rijksoverheid een toolkit met campagnematerialen beschikbaar. Zodra we meer informatie over de campagnes en ondersteunende materialen ontvangen, delen we die via Bnetwerk.
Folder
Je kunt ook de eerder verschenen folder Hoe veilig bent u op internet? bestellen vanaf de portal Landelijke huisstijl.