Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Regiosessies Slimme Zorg Estafette

Nieuwsbericht
Vergelijken
11 januari 2022
Van 27 januari t/m 25 februari is de Slimme Zorg Estafette. Tijdens dit evenement staan slimme zorg en innovatie centraal in één regio, die het stokje doorgeeft aan de volgende regio. Ook de bibliotheeksector doet mee, bijvoorbeeld met regiosessies die de POI’s organiseren. Daarnaast kunnen bibliotheken hun lokale activiteiten aanmelden. Meld je aan, gebruik de toolkit en doe mee!
Inhoudsblokken
Slimme Zorg Estafette, logo

De Slimme Zorg Estafette is een prachtig podium om de bibliotheek te presenteren als partner op het gebied van gezondheid en (digitale) zorg. Er gebeurt immers al veel op dit thema. Denk bijvoorbeeld aan de dienstverlening rondom de Corona-check-app en vaccinatie-afspraken of de cursus DigiVitaler.

Regiosessies

In de 4 online regiosessies kunnen partijen in de zorg en welzijn kennismaken met de bibliotheek als partner voor het versterken van de (digitale) gezondheidsvaardigheden van burgers. Er worden regionale good practices uitgelicht die volop inspiratie bieden en uiteraard is er ruimte voor gesprek.

 • Sessie Oost: woensdag 2 februari, 15.30 - 16.30 uur
  We gaan in gesprek met Jacqueline Roelofs; directeur van De Graafschap Bibliotheken, Petra Frölich; domeinspecialist Sociaal domein Bibliotheek Montferland en Karen Pijnenburg; directeur-bestuurder Huisartsenzorg Oude IJssel. Zij delen hun ervaringen en er is volop gelegenheid om vragen te stellen. Zie het programma van regiosessie Oost.
   
 • Sessie West: dinsdag 8 februari, 16.30 - 17.30 uur
  Monique Kromhout: 'Oudere mensen waren gewend dat de huisarts 24/7 bereikbaar was. Door mensen digitaal wegwijs te maken leert bibliotheek Katwijk hen hoe zij zelf een digitale afspraak kunnen maken.'
  Çilem Böyükünlü: 'Bibliotheek Vlaardingen is met onder meer zorgverleners digiTaalpunten gestart in Vlaardingen.'
  Antoinet Smallegange: 'Zorgorganisatie ZEL werkt samen met bibliotheken, om (basis) gezondheidsvaardigheden bij patiënten te vergroten.' Zie het programma regiosessie West.
   
 • Sessie Noord: woensdag 16 februari, 16.00 - 17.00 uur
  Maak kennis met Bibliotheek Drachten en haar cursus Voel je Goed, voor mensen die moeite hebben met taal en graag advies willen over gezond eten en meer bewegen. In Hoogezand heeft de bibliotheek een Breinbieb ingericht. Bibliotheek Stadskanaal geeft cursussen DigiVitaler waarin mensen leren videobellen met hun huisarts. DNK bibliotheek Assen werkt samen met het ziekenhuis aan het verbeteren van digitale vaardigheden van patiënten, zodat zij zich beter kunnen redden met de ziekenhuisapp. Zie het programma van regiosessie Noord.
   
 • Sessie Zuid: donderdag 24 februari, 16.30 - 17.30 uur
  Doel: zorgaanbieders en organisaties laten kennismaken met de bibliotheek als partner op het gebied van (digitale) gezondheidszorg. En om ze te inspireren om kansen voor samenwerking te onderzoeken. We gaan in gesprek met Kiyara Venner, regisseur Leven lang leren BiblioPlus over positieve gezondheid, Ilse Verburgh, directeur-bestuurder van Bibliotheek Kerkrade over een ambitieus plan, en Ivette Sprooten, adviseur Cubiss over informele Stamtafels met de bibliotheken en partners. Zie het programma van regiosessie Zuid

De sessies worden georganiseerd door de POI’s is samenwerking met lokale bibliotheken en hun partners. Naast partijen uit de zorg is ook jouw bibliotheek welkom om zich te laten inspireren en contacten te leggen.
Meer informatie en aanmelden kan via https://www.slimmezorgestafette2022.nl/.

Lokale activiteiten

Wil jij ook een activiteit organiseren tijdens de Slimme Zorg Estafette? Of onder de aandacht brengen wat jouw bibliotheek al doet op het gebied van gezondheid en (digitale) zorg? Meld je activiteit dan aan op de website van de Slimme Zorg Estafette, zodat er een goed beeld ontstaat van wat de bibliotheek te bieden heeft. Bekijk ook vooral de toolkit Slimme Zorg Estafette; die kan je hierbij helpen.

De Slimme Zorg Estafette is een initiatief van het ministerie van VWS.

Lees ook het eerdere nieuwsbericht over de Slimme Zorg Estafette.