Het gaat om cursussen rond digitale vaardigheden die mensen in de bibliotheek of thuis online kunnen volgen. Ze vormen een aanvulling op onder meer Klik & Tik en Digisterker.
De cursussen zijn, zoals alle content op het gebied van basisvaardigheden, toegankelijk voor leden en niet-leden van de bibliotheek. Rond de cursussen kun je extra activiteiten bieden in de bibliotheek. Dat laatste kan - vanwege de coronamaatregelen - natuurlijk ook later. Je kunt de cursussen eventueel promoten voor zelfstandig gebruik.
Website
Bekijk de speciaal hiervoor ontwikkelde website met alle 30 cursussen. Je vindt hier:
- informatie over de cursussen
- de cursussen zelf
- de mogelijkheid om deelnemersaccounts te beheren
Mailing 17 januari
Op maandag 17 januari hebben alle bibliotheken een mailing ontvangen met de inloggegevens voor deelnemersbeheer. De inlog is gekoppeld aan het e-mailadres van de vestiging. Hebben vestigingen geen eigen (uniek) e-mailadres, dan ontvangt alleen de hoofdvestiging inloggegevens.
Heb je niets ontvangen? Check dan eerst je reclame- en spambox. En vraag bij je collega's van andere vestigingen na of zij de mailing hebben ontvangen. Heeft jouw vestiging inderdaad geen inloggegevens ontvangen, maar wil je die wel voor jouw vestiging? Stuur dan een mail naar basisvaardigheden@kb.nl. Vermeld hierin om welke vestiging het gaat en aan welk e-mailadres de inlog gekoppeld moet zijn. Let op: dit e-mailadres mag dus niet gelijk zijn aan het e-mailadres van een andere vestiging.
Bibliotheken die uiterlijk 11 februari een aanvraag indienen, ontvangen 14 februari de inloggegevens. Uiteraard kun je ook later een apart inlog voor een vestiging aanvragen.
Promotie
Er is een toolkit met aanpasbaar promotiemateriaal bestaande uit:
- een flyer
- een poster
- banners
- narrowcasting
- een voorbeeld-persbericht
- een voorbeeld-nieuwsbericht voor de bibliotheeksite en -nieuwsbrief
- voorbeeld-content voor sociale media
Stappen
Voor bibliotheekmedewerker om toegang te verlenen
Check je voor de eerste keer in met het algemene account van de bibliotheek, controleer dan eerst de locatiegegevens van jouw bibliotheek. Corrigeer en vul aan waar nodig!
Ontving de bibliotheek de mail op een persoonlijk e-mailadres? Overweeg dan een algemeen e-mailadres. Bij afwezigheid of vertrek van de betreffende persoon blijft de mailbox voor collega's toegankelijk. Je kunt dit in de beheeromgeving aanpassen.
Vervolgens kun je deelnemers inschrijven. Er zijn geen beperkingen in aantal deelnemers of andere restricties. Vul het formulier in en klik op Deelnemer inschrijven.
De nieuwe deelnemer ontvangt een e-mail met de inloggegevens. Hiermee kan deze inloggen op deze site en de cursussen volgen.
Voor bibliotheekmedewerker om deelnemersaccounts te beheren
Nadat je bent ingelogd met het algemene account van de bibliotheek, ga je naar Deelnemers. Daar kun je de accounts beheren: wijzigen of verwijderen.
Voor gebruiker
Je kunt je registreren bij de bibliotheek, of je daar nu lid van bent of niet. De bibliotheekmedewerker verzorgt de registratie. Daarna ontvang je binnen 15 minuten van SeniorWeb je inloggegevens per e-mail en kun je aan de slag.
Ondersteuning SeniorWeb-locaties
De SeniorWeb-leslocaties kunnen een rol spelen als ondersteuning bij de online cursussen (vergelijk met Klik & Tik) in de bibliotheek. Ook kunnen zij adviseren over de online cursussen. Heeft jouw bibliotheek geen leslocatie of als samenwerkingspartner? Zoek dan een SeniorWeb-leslocatie in de buurt en bespreek of er mogelijkheden zijn voor ondersteuning.
Je kunt ook een mail sturen naar servicepunt@seniorweb.nl voor informatie over ondersteuning door leslocaties of het aansluiten van een leslocatie.
Bekijk ook het filmpje over leslocaties en bibliotheken.
Samenwerking SeniorWeb en KB
Dit gezamenlijk aanbod vormt een uitbreiding van de samenwerking die SeniorWeb en KB al eerder zijn aangegaan. De online cursussen vormen onderdeel van de landelijk inkoop van content die gratis aan bibliotheken beschikbaar wordt gesteld.