Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Digitale inclusie & IDO - update december

Nieuwsbericht
Vergelijken
14 december 2023
In dit bericht: Evaluatie van de vierde periode IDO-campagne, Laatste plaatsen voor trainingen Didactische vaardigheden (Cybersoek), Nieuws over materialen van partners voor het IDO, Service Berichten over uw Buurt, Digistarters oefenen met mobiel bankieren en het Trendrapport Digitale inclusie met kerncijfers en beleidsaanbevelingen.
Inhoudsblokken
Oudere dame in bibliotheek

Evaluatie IDO-campagne, vierde periode

De laatste periode van de landelijke IDO-campagne zit erop. De gestelde doelen zijn alle behaald. We bekijken nu met het mediabureau welke doelgroepen met welke media-inzet het beste bereikt kunnen worden in 2024 en hoe we de resultaten per doelgroep verder kunnen verbeteren. Ook willen we meer leren over het effect van de bereikte resultaten. De evaluatie over 2023 volgt in januari, omdat we nog 1 week met tv-commercials rondom de Top 2000 tegoed hebben.

Lees het bericht over de evaluatie IDO-campagne, vierde periode

Trainingen Didactische vaardigheden (Cybersoek)

Voor de gratis trainingen Didactische vaardigheden (Cybersoek) zijn nog plaatsen vrij: 

  • 8 & 15 januari 2024
  • 22 & 29 januari 2024
  • 26 februari & 4 maart 2024
  • 4 & 11 maart 2024

Michelle Smeets en Jan Dijk delen hun ervaring met deze training. 

Wil je meer leren over hoe je les­geeft, over leer­­doelen en lesopbouw? Neem dan contact op met je POI-adviseur.

Nieuws over materialen van partners

  • Materialen Past je zorgverzekering nog bij jou in 2024? Het Ministerie van VWS biedt materialen aan om mensen te laten nadenken over de vraag of hun zorgverzekering nog bij hen past. Vanuit de bibliotheek kun je mensen op deze vraag attenderen en helpen met een poster, flyer, animaties, afbeeldingen voor social, en een infographic. Overstappen naar een andere zorgverzekering kan tot 31 december 2023. 
    Lees meer over de materialen Zorgverzekering
  • Folder Donorregister: hoe wilt u erin staan? Iedereen vanaf 18 jaar staat in het Donorregister. Jongeren die 18 worden en nieuw-ingezetenen komen nog voor de keuze hoe zij in het Donorregister willen staan. Zij ontvangen van de Rijksoverheid een brief. Om hen te helpen bij de keuze is er deze. Ook handig voor de bibliotheek. Je kunt 'm gratis bestellen tot 15 december 2023. 
    Lees meer over de folder Donorregister: hoe wilt u erin staan?.
  • Eerder werd de folder Persoonlijke hulp bij uw belastingzaken aangekondigd. Een flink aantal bibliotheken bestelde deze folder. Vervolgens is de folder teruggetrokken. De bestellers hebben hiervan bericht ontvangen. De Belastingdienst bekijkt de inhoud opnieuw en laat ons weten of en zo ja, wanneer de folder alsnog verschijnt. Zodra er meer bekend is, informeren wij hierover via Bnetwerk en de nieuwsbrief Bibliotheek en basisvaardigheden
  • De folder Hoe vraag ik een toeslag aan en waar kan ik hulp krijgen wordt deze week verzonden aan bibliotheken die hem hebben besteld. 
  • De folder Inloggen met DigiD bij Dienst Toeslagen verandert werd op 30 november verzonden aan bibliotheken die hem hebben besteld. 

Berichten over uw Buurt

De service Berichten over uw Buurt meldt via e-mail bekend­makingen van de over­heid, zoals over vergunningen om een huis te verbouwen, een boom te kappen of een buurt­feest te houden. Er staat bij waar mensen meer informatie kunnen krijgen en hoe ze bezwaar kunnen maken. 

Er is een communicatietoolkit om de service onder de aandacht te brengen bij het publiek. 

Digistarters oefenen met mobiel bankieren

DigiHandig, de 4 grotere Nederlandse banken, Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken lanceren een nieuw onderdeel in de DigiHandig-app. Met deze app kunnen ‘digistarters’ veilig vertrouwd raken met mobiel bankieren. DigiHandig laat voortaan ook zien hoe de apps voor mobiel bankieren van banken werken, met simpele interactieve demo’s en oefeningen.

Lees meer over oefenen met mobiel bankieren

Trendrapport Digitale inclusie: kerncijfers en beleidsaanbevelingen

Het Centrum voor Digitale Inclusie onderzoekt jaarlijks onder de Nederlandse bevolking van 18 jaar en ouder de mate van digitale inclusie. Uit het laatst verschenen rapport blijkt dat digitale ongelijkheid zich op 2 manieren manifesteert: niet iedereen profiteert in dezelfde mate van internet én de impact van negatieve uitkomsten verschilt. Ondanks dat internet voor velen een onmisbaar onderdeel van het dagelijks leven is geworden, blijkt dat ouderen, laagopgeleiden, mensen met een lager inkomen, ondergemiddeld geletterden en in mindere mate vrouwen een lagere attitude en motivatie, minder goede apparatuur om te internetten, een lager niveau van digitale vaardigheden en een minder kapitaalverhogend gebruik van internet hebben. Met andere woorden, in relatieve zin worden toch al benadeelde mensen op grotere achterstand gezet.

Lees meer over het trendrapport Digitale inclusie