Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Digitale inclusie & IDO - update juli

Nieuwsbericht
Vergelijken
13 juli 2022
Informatie over het overleg van de IDO-financiering, de IDO-e-learning is uitgebreid, Mark Rutte bezocht een IDO in Den Haag, je kunt de LinkedIn Live-sessie over de toekomst van de IDO's terugkijken, het 500e IDO is alweer een poosje een feit... een nieuwe IDO-campagne staat voor de deur, en dat is nog niet eens al het nieuws.
Inhoudsblokken

Financiering IDO na 2022

Op 7 juli vond een vervolgoverleg plaats tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken, de VNG, de Manifestgroep, de KB en de VOB. In de afgelopen tijd had het ministerie met elk van de partijen afzonderlijk gesproken over de financiering van de IDO’s. In het overleg is aangekondigd dat Binnenlandse Zaken gaat starten met de uitwerking van een Specifieke Uitkering voor de IDO.

E-learning IDO uitgebreid

De e-learning van het IDO is uitgebreid met een module Privacy en een apart hoofdstuk over de Huurcommissie, die nieuw is toegetreden tot de Manifestgroep. Verder zijn waar nodig de links aangepast. Heb je de e-learning al gedaan? Dan kun je volstaan met de nieuwe informatie bekijken en ben je weer helemaal bij.  

Je vindt de e-learning op Bibliotheek Campus (zoek op 'IDO').

Mark Rutte bezoekt IDO Den Haag

Om het belang van het IDO te benadrukken voor mensen die niet voldoende digitale vaardigheden hebben, bezocht Mark Rutte het IDO in Bibliotheek Escamp in Den Haag.
De minister-president werd welkom geheten door Sam Hermans, directeur van Bibliotheek Den Haag. Vervolgens kreeg hij een rondleiding door de bibliotheek. Bij het IDO werd de minister-president bijgepraat over de dienstverlening.

Terugblik LinkedIn Live sessie

Hoe zorgen we dat de IDO's toekomstbestendig blijven? Klaas Gommers (VOB) en Mark Deckers (KB) spraken op 20 juni tijdens een LinkedIn Live sessie over de toekomst van de IDO's. Je kunt deze sessie terugkijken.

Mijlpaal: 500 IDO's

We zijn de mijlpaal van 500 IDO's gepasseerd. Opende vorige maand de laatste van de 487 geplande IDO's, nu is het aantal zelfs al gegroeid naar 541!
Van de 345 gemeenten hebben er nu 286 een of meer IDO's. In 59 gemeenten is nog geen IDO.

IDO-campagne

Vanaf 1 augustus loopt de hele maand een landelijke IDO-campagne op tv, Facebook, YouTube en Instagram. Haak lokaal aan, en lees de tips in de handreiking lokale mediastrategie en IDO-campagne.

Regionale en lokale media

In oktober start de laatste landelijke IDO-campagne van dit jaar. De provincies Limburg, Noord-Brabant, Noord- en Zuid-Holland haken in op deze landelijke campagne met regionale en lokale media. Cubiss en Probiblio zetten hiervoor eigen budget in, voor regionale tv, busreclames en social. Bibliotheken gaan ook zelf budget vrijmaken om in te haken via lokale media. Hiervoor komt een toolkit beschikbaar. Het concept van de regionale campagne draait om ervaringsverhalen van mensen die het IDO hebben bezocht. Deze spotjes komen beschikbaar voor alle bibliotheken.

Gezocht: IDO’s buiten de muren van de bibliotheek

We zoeken voorbeelden van IDO-dienstverlening op locatie. Trek jij erop uit met een IDO in je werkgebied? Werk je samen met bedrijven, welzijnspartners, ziekenhuizen? Laat het ons weten! Mail aan Anne-Marie van der Poel en we nemen contact met je op.

Actie akoestische werkplekken verlengd

De aanbieding akoestische werkplekken van Bibliomedia voor bibliotheken is verlengd tot eind augustus. Vraag dus nog snel een offerte aan!
Vandaag 15 juli,  bereikte ons dit mooie bericht, vandaar dat in de nieuwsbrief Bibliotheek en basisvaardigheden nog 31 juli staat.
Op 31 augustus moet de opdracht verstrekt zijn om voor 15 procent korting in aanmerking te komen. De uitvoering kan dan later in het jaar.

De units zijn geschikt als rustige werkplekken en om (privacygevoelige) gesprekken te voeren. Dus ook voor het IDO.

Ook interessant