In de bibliotheek vinden nieuwkomers toegang tot informatie en ondersteuning om een zelfstandig bestaan op te bouwen. Er zijn legio mogelijkheden om hen te ondersteunen met activiteiten, programma's en persoonlijke hulp.
Inhoudsblok
De rol van de bibliotheek
Body
Algemeen
- De Bibliotheek en integratie, Probiblio, juni 2017. Beschrijving van betrokken partijen en hun rollen. Met een overzicht van wettelijke bepalingen, examens en taalniveaus, en van activiteiten te organiseren voor vluchtelingen, statushouders en nieuwe Nederlanders.
- VluchtelingenWerk biedt bibliotheken het ontmoetingsproject Bekend maakt Bemind, met toolkit, voor kennismaking en gesprekken met vluchtelingen.
- Routekaart Inburgering, Probiblio 2020. Handig voor gesprekken met je gemeente over het nieuw te vormen beleid.
- Verkiezingen in Nederland, Net in Nederland, Babel Talen en Boom, 2019, met lesbrief, docentenhandleiding en antwoordmodel over het Nederlands staatsmodel, de democratie en verkiezingen.
- De flyer Digisterker voor vluchtelingen biedt hulp aan vluchtelingen bij inloggen met DigiD en de weg vinden in websites van de overheid, zoals inburgeren.nl en toeslagen.nl.
- Een nieuw inburgeringsstelsel: kansen voor bibliotheken, Juan Khalaf, Bibliotheekblad 2019.
- Taalcoaching en 4 veel voorkomende vormen van taalcoaching.
Ouders en kinderen
- De fotostrip en poster Welkom in de Bibliotheek, Rijnbrink 2018, maakt nieuwkomers wegwijs in de bibliotheek. Beschikbaar in Nederlands, Engels, Arabisch, Turks, Pools, Tigrinya (Eritrea) en Dari (Afghanistan). Te gebruiken bij de balie, bij VoorleesExpress-ouders of bij rondleidingen voor vluchtelingen en statushouders.
- Samenwerken met de Bibliotheek, VluchtelingenWerk 2018: initiatieven in bibliotheken, die taal- en digitale vaardigheden versterken van volwassenen én kinderen.
- Langaroo.org van de VoorleesExpres, waarmee Nederlandse, Engelse, Arabische, Poolse en Turkse ouders in de moedertaal spelletjes en animaties kunnen spelen. Ouders stimuleren zo de taalontwikkeling van hun kinderen, ongeacht hun moedertaal en eigen taalvaardigheid.
Afbeelding
Afbeelding

Samenwerkingspartners
Body
- Gemeente
- Migrantenorganisaties
- VluchtelingenWerk
- Humanitas
- Welzijns- en maatschappelijke organisaties
- Roc en taalscholen
- Vrijwilligersorganisaties
Voorbeelden van collega's
Body
- Taalcoaching in de nieuwe Wet inburgering: 4 tips voor taalhuizen, Overijsselse bibliotheken 2020.
- Taalcoaching in coronatijd, Probiblio in samenwerking met Het Begint met Taal 2020.
- Hoe nieuwe Brabanders de taal leren, Cubiss 2020.
- Bibliotheek en integratie: voorbeelden uit de praktijk, Rijnbrink 2019, online magezine met 6 voorbeelden ter inspiratie.
- Cubiss maakte in 2016 een Marktverkenning Limburg en een Marktverkenning Brabant waarin veel good practices te vinden zijn.
- In Bibliotheek de Veluwezoom kan men wekelijks met een vrijwilliger gratis oefenen met Nederlands praten en luisteren. Bijvoorbeeld over bellen, eten en drinken, familie en gezondheid.
- Wandelend andere mensen en de Nederlandse taal leren kennen: deze Hoofddorpse taalwandeling stimuleert taal, sociale contacten én beweging.
- Presentatie Ik hou van Holland - een vrolijke quiz over Nederland. Je kunt vragen toevoegen of weglaten. Je legt makkelijk de verbinding met de collectie, bijvoorbeeld door een recent boek toe te voegen. Themaboekje Welkom in Nederland - materialen in de collectie om nieuwkomers welkom te heten. Deze versie is toegespitst op Oosterhout. Dit is gemakkelijk aan te passen aan eigen situatie.
- Presentatie Leren en werken in Nederland en themaboekje Werken en studeren in Nederland - materialen in de collectie over het thema. Beide uitgaven zijn gemakkelijk aan te passen.
- Interview Taalcoaching voor anderstaligen bij Bibliotheek Bollenstreek (Sylvia de Groot Heupner en Eline de Visser).
- Interview pilot training DigiD en internetveiligheid voor AZC-vluchtelingen, (Paul Noort (VluchtelingenWerk Oost-Nederland) en Bart van Helvoort (de Bibliotheek Gelderland Zuid).
Bronnen
Body
Algemeen
- Het Begint met Taal versterkt bibliotheken en taalvrijwilligersorganisaties bij het slim organiseren van taalcoaching. met bijvoorbeeld het VIME-model. Voor de taalvrijwilligers-coördinatoren zijn er onder meer materialen en trainingen.
- Inburgeren.nl geeft informatie over het inburgerexamen: procedure, een school kiezen, examen doen, kosten en dergelijke.
- Kennisplatform Integratie & Samenleving onderzoekt, adviseert en biedt praktische tips en instrumenten rond integratie, migratie en diversiteit.
- VluchtelingenWerk IntegratieBarometer 2018, Verwey-Jonker Instituut, VluchtelingenWerk Nederland april 2018 is een onderzoek naar de ervaringen van vluchtelingen met inburgering.
- Factsheet over de Wet Inburgering, ITTA 2016, biedt informatie over inburgeringsexamens en taalniveaus.
- Nederland telt veel organisaties die zich bezighouden met vluchtelingen. Bekijk het overzicht van organisaties en hun websites.
Werk
- Werkwijzer Vluchtelingen is het online startpunt voor (arbeids)participatie van vluchtelingen.
- Vluchtelingen en Werk: Een nieuwe tussenbalans, SER, mei 2018
- Wat werkt bij arbeidsparticipatie statushouders, Kennisplatform Integratie & Samenleving, september 2018
Beleid
- Het inburgeringsbeleid gaat per 1 januari 2021 op de schop; de nieuwe wet inburgering treedt dan in werking. Daarna is inburgering weer de verantwoordelijkheid van de gemeente. VluchtelingenWerk vat de uitgangspunten van het nieuwe beleid samen. Het Begint met Taal maakt zich sterk voor de rol van de taalcoaching in de nieuwe wet.
- New Americans Library Project, ALA juli 2019 (Engelstalig). Een white paper met 9 aanbevelingen voor het beleid rond (Amerikaanse) nieuwkomers: behoefte-inventarisatie, samenwerking met lokale partners, de doelgroep betrekken, programmering om contact te leggen tussen generaties en dergelijke.
- Pilot Training DigiD en Internetveiligheid voor vluchtelingen in de centrale opvang; Eindrapportage pilot en aanzet voor vervolg, mei 2019. Eindrapportage van de pilot en aanzet voor vervolg. Hieruit blijkt dat de samenwerking tussen bibliotheken, Digisterker, COA en VluchtelingenWerk statushouders helpt bij kennismaking met de digitale overheid.
- Stappenplan Inburgering: bereid je voor op de nieuwe wet, Probiblio april 2019. Neem kennis van de wet; Inventariseer wat je doet in digiTaalhuis en Bibliotheek; Inventariseer de plannen en ambities van de gemeente; Ga op verkennend gesprek met partners en maak een plan.
Nieuw in Nederland
Body
In 2018 was Juan Khalaf aan de KB verbonden als ambassadeur van én voor de doelgroep kwetsbare burgers en specifiek nieuwkomers. Lees het interview met Juan.