Het bibliotheeknetwerk

Wsob-gegevenslevering

Bibliotheken zijn sinds de Wsob (Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen) van 2015 verplicht om jaarlijks gegevens te leveren aan de minister van OCW (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).
Inhoudsblokken

De KB verzamelt de gegevens van openbare bibliotheken, provinciale ondersteuningsinstellingen (POI’s) en gegevens over de landelijke digitale openbare bibliotheek. De Bibliotheekmonitor voert hiervoor jaarlijks een onderzoek uit in de periode januari tot juni. Bibliotheken die meedoen, voldoen aan hun Wsob-plicht om gegevens te leveren. Door de uitkomsten van het onderzoek kan de overheid zien wat er met subsidies voor bibliotheekwerk bereikt is.  

Meedoen

Een aantal vaste contactpersonen bij bibliotheken krijgen de uitnodiging voor het onderzoek. Als je geen uitnodiging hebt ontvangen, maar deze wel had verwacht, stuur dan een mail naar bibliotheekmonitor@kb.nl.

Resultaten bekijken

Je kunt de belangrijkste resultaten van het onderzoek vinden in het dashboard Bibliotheekstatistiek. Wil je meer lezen over de context van dit onderzoek? Bekijk dan het dossier Bibliotheekstatistiek. Alle bibliotheken krijgen ook een uitgebreide rapportage over hun eigen cijfers ten opzichte van vergelijkbare bibliotheken en landelijke en provinciale cijfers.