Informatie voor het bibliotheeknetwerk

Dossier Digitaal Burgerschap

  1. Interviews

Inspirerende interviews vol tips
Veel bibliotheken werken al aan digitaal burgerschap. Wat zijn hun ervaringen? Wat werkt goed? Wat bleek niet zo handig? Lees hun verhalen en doe inspiratie op. In de loop van 2024 vind je meer interviews op deze pagina.

Beginnen met digitaal burgerschap? Het kan ook samen!

Foto van Jennifer Veldman.

Jennifer Veldman van Fers.

Een bibliotheek die wil starten met digitaal burgerschap, vraagt meestal zelf financiering aan. Kan dat ook anders? Ja, vonden ze in Friesland. Vijf regio’s gingen samen met Fers aan de slag. En dat beviel goed. “Een van de voordelen was dat we niet afzonderlijk hoefden te wachten of onze aanvraag goedgekeurd werd of niet. We waren zo dus ook niet elkaars concurrenten voor de financiering.” Aldus Jennifer Veldman van Fers. 

Een ander groot voordeel is dat je veel kunt doen, zonder één bibliotheek te veel te belasten. “Samen weten we zo alles”, aldus Veldman. “En dat is pas echt kennis delen. We maken hierdoor de hele provincie sterker en ik ben hartstikke trots op hoe we dat doen met elkaar.”

Lees het volledige interview met Jennifer Veldman.

De Bibliotheek Midden-Brabant programmeert de familie Chatbot

Foto Joep van der Weide.

Joep van der Weide van de Bibliotheek Midden-Brabant.

Kunstmatige intelligentie, je kunt er niet meer omheen. De Bibliotheek Midden-Brabant beseft dat heel goed. Zij doet mee aan de programmeringsregeling digitaal burgerschap en richt zich daarbij volledig op AI. Collega Joep van der Weide legt uit waarom. En vooral: hoe...

Lees het volledige interview met Joep van de Weide.